Trešdiena, 24.aprīlis

redeem Nameda, Ritvaldis, Visvaldis

arrow_right_alt Latvijā \ Rīgā

Skanstei – arī 100 miljonu Eiropas naudas

PĀRVĒRTĪSIES. Ar Skanstes apkaimes tuvākajā nākotnē paredzēto attīstību iepazīstināja gan privātie uzņēmēji, gan Rīgas pašvaldības pārstāvji. Kopumā šīs teritorijas atjaunošanā paredzēts iegultīt 900 miljonu eiro © F64

Līdz 2020. gadam Skanstes apkaimē plānots izbūvēt vairākas ielas, inženiertehniskās komunikācijas, zaļo zonu, šīs teritorijas attīstībā lielāko daļu līdzekļu – 800 miljonu eiro – plāno ieguldīt privātie uzņēmēji.

Kā jau iepriekš informēja Skanstes attīstības aģentūra, līdz 2024. gadam paredzēts vēl ieguldīt 800 miljonu eiro, uzbūvējot koncertzāli, konferenču centru (ar plānoto apmeklējumu - 600 000 cilvēku gadā), Laikmetīgās mākslas muzeju (tiek izteiktas prognozes, ka tas piesaistīs 200 000 apmeklētāju gadā), biroju un dzīvojamās ēkas. Rīgas domes plānos ir piesaistīt Eiropas fondu līdzekļus, lai izbūvētu infrastruktūru, tajā skaitā plašas diskusijas izraisījušo jaunu tramvaja līniju, kas savienos pilsētas centru ar Skanstes apkaimi: plānots, ka 100 miljonu eiro tiks izlietoti tramvaja līnijas izbūvei, bet septiņi miljoni eiro - ielām un parkiem.

Rīgas domes Pilsētas attīstības departamenta izstrādātais lokālplānojums attiecas uz 228 hektāru plašu teritoriju starp Pulkveža Brieža ielu, Ganību dambi, dzelzceļa trasi, Duntes ielu, Skanstes ielu, Vesetas ielu un tās turpinājumu, Emiļa Melngaiļa ielu un Hanzas ielu. Turpmāko dažu gadu laikā plānots izbūvēt Lapeņu, J. Dikmaņa, J. Krūmiņa, J. Daliņa ielas un ar to saistītās inženiertehniskās komunikācijas, atklātu lietusūdens uzkrāšanas un novadīšanas sistēmu (kanālu un dīķi) gar Lapeņu ielu, kā arī labiekārtot teritorijas, lai Skanstes apkaimi izveidotu par zaļu teritoriju. Īstenojot Skanstes apkaimes attīstību, pirmo reizi Rīgā tiks veidota ilgtspējīga lietus notekūdeņu apsaimniekošanas sistēma - lietusūdeņus uzkrās un izmantos teritorijas apūdeņošanai un laistīšanai. Lietusūdens uzkrāšanas un novadīšanas sistēmu izbūvēs starp Skanstes ielu un Ganību dambi.

***

UZZIŅAI

•Apkaimē starp Laktas, Sporta, Zirņu un Skanstes ielām plānots izveidot ar citām pilsētas daļām labi savienotu vietu ar reģionālas un nacionālas nozīmes sporta, izklaides, konferenču, kultūras pasākumu centru.

•Skanste aizņem vislielāko, šobrīd mazattīstītu, teritoriju vēsturiskā centra tuvumā - kādreizējās palieņu pļavas ap Sarkandaugavas attekām. Apkaimes īpatnība ir plašās neapbūvētās un degradētās teritorijas. Atbilstoši Rīgas vēsturiskā centra un tā aizsardzības zonas plānojumam attīstāmās teritorijas lielākajā daļā ir jāveic inženiertehniskā sagatavošana. Vairāk nekā puse apkaimes ir atzīmēta kā nosusināma teritorija.