Otrdiena, 19.marts

redeem Jāzeps

arrow_right_alt Latvijā \ Rīgā

Jaunajam Rīgas teātrim jurģi. Jācer, ka būs

PAGAIDĀM! Gundars Āboliņš atvadas no Jaunā Rīgas teātra pašreizējām telpām prata padarīt sirsnīgas, taču ne banālas. Teātra draugi asaras nelēja un labprāt ieguva aktieru autogrāfus © F64

Cerēsim, ka aktieris Gundars Āboliņš būs alojies, kad atvadījās no Jaunā Rīgas teātra telpām Lāčplēša ielā 28 un sacīja, ka kapitālais remonts šai ēkai solīts 39 gadus. «Pēc visa, kas piedzīvots, neesmu pārliecināts, ka šovakar spēlēsim pēdējās divas izrādes,» viņš teica 22. jūnija pievakarē. Teātra iekšpagalmā bija pulcējušies skatītāji un daži Jaunā Rīgas teātra aktieri, kuri tovakar nepiedalījās izrādēs. Atvadas bija īsas, toties sirsnīgas.

Ēkas radošo gaisotni aktieri kopā ar skatītājiem iepildīja lielā vīna pudelē un nelielās mēģenītēs. Pudelē, ko turēja aktrise Inga Alsiņa, bija viss - skatuves putekļi, nedaudz alkohola, sviedru, grima un līmes smarža. Visas smaržas, ar ko teātra sienas piesūkušās. Arī skatītāju aplausi, prieks, neapmierinātība, svilpieni - tas viss veido radošo enerģiju. Pēc teātra ēkas atjaunošanas trauku noliks režisora Eduarda Smiļģa kabinetā, ko saglabās tā pašreizējā izskatā. Pudele atgriezīsies, kad spēlēs pirmo izrādi, solīja G. Āboliņš.

F64

Savukārt VAS Valsts nekustamie īpašumi (VNĪ) jau rīt uzsāks skatītāju krēslu demontāžu Lāčplēša ielas skatītāju zālē, kas simboliski un arī faktiski nozīmē - teātris sācis pārcelties uz tam pielāgotām telpām Miera ielā 58A. Bijušās Tabakas fabrikas telpas Miera ielā 58A teātra trupas vajadzībām bija jāpielāgo līdz 30. jūnijam. Šogad 15. aprīlī VNĪ un SIA Abora noslēdza līgumu par veicamajiem darbiem Tabakas fabrikā. Teātrim pagaidu telpās jāuzsāk 2017./2018. gada sezona. Pēc visām peripetijām, kas notikušas ap Tabakas fabrikas rekonstrukcijas projektu, visiem iesaistītajiem būtu goda lieta visu solīto un līgumā ierakstīto pabeigt termiņos. Pagājušā gada vasaras beigās VNĪ vienpusēji lauza līgumu ar toreizējo bijušās Tabakas fabrikas telpu pārbūves darbu veicēju SIA RBSSKALS Būvvadība, un tas bija saistīts ar darbu izpildes termiņu neievērošanu. Darbus vajadzēja pabeigt līdz 2016. gada augustam. Bet vēl iepriekš bija paredzēts teātra ēkas rekonstrukciju sākt jau 2014. gada rudenī un pabeigt divu gadu laikā.