Ceturtdiena, 18.aprīlis

redeem Jadviga, Laura

arrow_right_alt Latvijā \ Rīgā

Velc tautastērpu un steidz uz Jāņu ielīgošanu Čiekurkalnā

© Lauris Aizupietis/ F64 Photo Agency

Svētdien, 18.jūnijā no pulksten 10.00 līdz 16.00 piecu ceļu krustojumā Rusova ielā 9 jau vienpadsmito reizi Čiekurkalna krustcelēs tiek rīkots vērienīgs pasākums, taču šī būs pirmā reize, kad uz svētkiem savas apkaimes iedzīvotājus pulcinās Čiekurkalna attīstības biedrība kopā ar jaundibināto Teikas apkaimes biedrību. Lai radītu īpašu svētku atmosfēru, pasākuma apmeklētāji tiek aicināti ierasties savos tautastērpos un goda drānās. Abu apkaimju apvienotais Jāņu ielīgošanas pasākums tradicionāli tiek rīkots kopā ar Latvijas Mājražotāju biedrību.

Ielīgošanas pasākums sāksies pulksten 10.00 ar rituālu Jāņuguns iedegšanu, kad apkārtni ieskandinās folkloras kopa "Artava". Apdziedāšanos pulksten 11.00 papildinās tautiski danči, kuros tiks ierauts ikviens bez īpašām ierunām.

Visas dienas garumā Čiekurkalna attīstības biedrības teltī notiks Jāņu zāļu pazinēju konkurss. Ikviens interesents ir aicināts pārbaudīt savas zināšanas par apkaimē augošajām Jāņu zālēm, izpildot īpašu testu, kurā būs gan jāatpazīst, gan dabā jāsameklē un jānofotografē noteikti augi. Kā papilduzdevums būs noteikt augu tējas sastāvu un nosaukumu pēc garšas. Zinošākos Jāņa bērnus sagaida pārsteiguma balvas!

Pulksten 11.00 Teikas apkaimes biedrība atvērs vainagu darināšanas meistarklasi. Organizatori būs sarūpējuši pļavas ziedus, taču arī mācekļi ir aicināti ņemt līdzi savus ziedu klēpjus, lai kārtīgi iemācītos Jāņu galvas rotu darināšanu.

Lauris Aizupietis/ F64 Photo Agency

Pulksten 12.00 visi interesenti gida pavadībā aicināti doties pusotru stundu garā ekskursijā pa Čiekurkalnu, lai zonoša gida pavadībā iepazītu apkaimes bagāto vēsturi un aplūkotu ievērojamākos objektus. Šīs ekskursijas vienmēr pulcē daudz interesentu un raisa daudz atmiņu.

No pulksten 10.00 līdz 16.00 notiks plašs mājražotāju, amatnieku un zemnieku tirdziņš, kurā savus darinājumus un produkciju piedāvās 50 tirgotāju no visas Latvijas. Smalki rokdarbi, apģērbi, rotas lietas, koka izstrādājumi, garda pārtika un ikdienā neredzēti gardumi - tas viss būs rodams Jāņu tirgus placī.

Ņemot vērā lieliskos prognozētos laikapstākļus un iepriekšējo pasākumu pieredzi, sagaidāms, ka pasākumu apmeklēs 1500 - 2000 cilvēku. Pasākuma vietā iespējams ērti nokļūt ar 11. tramvaju (Rusova ielas pietura) vai 9. autobusu (Čiekurkalna 5.šķērslīnijas pietura, braucot no centra). Pasākuma norises vietas tuvumā iespējams ērti un bez maksas novietot auto.