Ceturtdiena, 25.aprīlis

redeem Bārbala, Līksma

arrow_right_alt Latvijā \ Rīgā

Cirka cīņa būs galā rīt

© Dmitrijs Suļžics/ f64 photo agency

Gluži kā uz pēdējo kauju abas dzīvnieku draugu kopas vāc atbalstītājus ceturtdienas protesta akcijai pie Saeimas. No vienas puses – tradicionālā cirka – cilvēku un dzīvnieku sadraudzības aizstāvji. No otras – radikālie dzīvnieku brīvības un gaļas aizlieguma sludinātāji.

Pēdējie līdz šim ņēmuši virsroku, jo viņu piekoptā taktika ir oponentu iebiedēšana. Ne viens vien Saeimas deputāts ir gatavs kapitulēt pie šāda spiediena, tāpat kā to izdarīja Kultūras ministrija, atsakoties no tradicionālā cirka un iestādes vadību uzticot cilvēkam bez attiecīgas pieredzes un bez vēlmes saglabāt agrākās tradīcijas. Grozījumi dzīvnieku aizsardzības likumā rīt tiks skatīti pēdējā lasījumā. Neatkarīgā jau vēstīja, ka atbildīgā Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisija rosina likumā noteikt nevis totālu dzīvnieku iesaistīšanas aizliegumu cirkā, bet deleģēt Ministru kabinetam pienākumu izveidot sarakstu ar konkrētiem dzīvniekiem - kurus drīkst vai nedrīkst izmantot cirkā. Droši vien par suni, kaķi, zirgu lielām bažām nevajadzētu būt. Arī radikālo vegānu organizāciju Dzīvnieku brīvība mājdzīvnieku labklājības jautājumi principā neinteresē. Tomēr viņi ir pret valdības iesaistīšanu un atraduši arī konkrētu personu, pret ko vērst uzbrukumu. Internetā ievietotajā uzsaukumā vegāni un citi sekotāji tiek aicināti ar šādu tekstu:

«Nāc uz izšķirošo protestu par cirku bez dzīvniekiem! Jūlijai Stepaņenko ir ļoti bīstams plāns. Sagrozīt likumu un atstāt savvaļas dzīvniekus cirkā.»

Deputāte Stepaņenko iebilst - neviens neko sagrozīt negrasās. Dzīvnieku sarakstu veidotu Zemkopības ministrija, kas pati atbalstījusi ideju par savvaļas dzīvnieku aizliegumu cirkā. Kāds tad pamats domāt, ka tā pēkšņi mainīs viedokli. Bet principā saraksts nepieciešams, jo ir sugas, kuru piederība mājas vai savvaļas sugām ir diskutabla - tie paši strausi, seski, lamas. Tādēļ arī daudzas Eiropas valstis veido sarakstus.

Latvijas gadījumā varētu tapt abi saraksti: drīkst un nedrīkst.

Ja vien vegānisma sludinātāji nepanāks totālu aizliegumu. Tad otras puses aicinājums «Nāc un palīdzi! Tā ir pēdējā iespēja aizstāvēt cirku! Neklausies radikālo dzīvnieku «aizstāvju» melus» būs palicis nesadzirdēts.