Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Latvijā \ Rīgā

Noskaidro, kur Rīgā šovasar gaidāmi būtiskākie siltumtrašu remonti

© Publicitātes foto

Rīgā, Brīvības ielā būvētā siltumtrase kalpo kopš pagājušā gadsimta 50. gadu beigām, un to, kādā tehniskajā stāvoklī ir caurules, var aplūkot fotogrāfijā. Izrūsējušas, ar bojātu siltumizolāciju, gatavas avārijām, un tādas diemžēl ir notikušas.

A/s Rīgas siltums (RS) informē, ka siltumtīklu rekonstrukcija tiek veikta vietās, kur siltumtrašu stāvoklis ir neapmierinošs, jo avārijām ziemā būtu daudz nepatīkamākas sekas - aizsaltu ēku apkures un karstā ūdens apgādes sistēmas pat vairākos kvartālos. Šogad tiek turpināta siltumtīklu rekonstrukcija Brīvības ielā, posmā no ēkas Brīvības ielā 163 līdz Bruņinieku ielai (kopējais garums 1877 metri). Šie siltumtīkli ir ekspluatācijā kopš 1959. gada un vairs neatbilst būvnormatīvu prasībām, kā arī siltuma zudumi ir lielāki. Mitruma, paaugstinātas temperatūras un transporta radītās vibrācijas dēļ pārseguma plātnes sākušas drupt un plaisāt, tāpēc pastāv iegruvumu risks. Ekspluatācijas laikā šajā siltumtīklu posmā bija konstatēti 14 bojājumi, piemēram, 2014. gadā hidrauliskās pārbaudes laikā atklāts korozijas rezultātā radies plīsums.

NOKALPOJUŠI. Brīvības ielas siltumtīkli ir sarūsējuši un kļuvuši bīstami arī transportam, jo tos ietekmē spēcīgā vibrācija. Siltumtīkli šajā ielā ekspluatācijā nodoti 1958. un 1959. gadā, un kāda dokumenta vīzā bija teikts sekot līdzi neizdarību un defektu novēršanai, kas uzskaitīti pieņemšanas-nodošanas aktā. Līdzīga piebilde bijusi arī par to posmu, ko Rīgas siltums atjauno pašlaik - arī tad siltumuzņēmums konstatēja, ka «bieži nākas dot siltumu nepabeigtos tīklos uz savu atbildību, bet pēc tam celtnieki defektus neizlabo». Jaunās caurules ir daudz izturīgākas un aprīkotas ar īpašu signalizāciju / Publicitātes foto

Lai paaugstinātu siltumapgādes drošību un samazinātu siltuma zudumus, apakšzemes siltumtīkli Brīvības ielā tiek pārbūvēti bezkanāla tehnoloģijā, izmantojot rūpnieciski izolētās caurules, kas aprīkotas ar īpašu signalizācijas sistēmu. Tā ļauj ātri un precīzi konstatēt bojājumu vietu. Izturīgās metāla caurules sastāv no hermētiska polietilēna apvalka un poliuretāna putu izolējoša slāņa, tādējādi tās tiek pasargātas no gruntsūdeņu izraisītas korozijas.

***

BŪTISKĀKIE SILTUMTRAŠU REMONTI 2017. GADA VASARĀ

• Brīvības ielā, posmā no ēkas Brīvības ielā 163 līdz Bruņinieku ielai ar atzarojumiem (siltumtīkls ekspluatācijā kopš 1959. gada). Tur strādā arī naktīs un veic darbus, kas rada pēc iespējas mazāku troksni. Brīvības ielā uz remonta laiku izbūvēti pagaidu siltumtīkli 400 m garumā, nepārtraucot karstā ūdens piegādi 249 mājām;

• Baznīcas ielā starp Lāčplēša un Elizabetes ielu (ekspluatācijā kopš 1966. gada);

• Stabu un Hanzas ielā starp Brīvības un Vesetas ielu (ekspluatācijā kopš 1962. gada).

Avots: a/s Rīgas siltums