Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Latvijā \ Rīgā

Prokuratūra izmeklē Stradiņu lietu

© F64

Prokuratūra uzsākusi kriminālprocesu par P. Stradiņa klīniskās universitātes slimnīcas amatpersonu iespējamām pretlikumīgām darbībām. Šī lieta saistīta ar Veselības inspekcijas veikto pārbaudi slimnīcā, atklājot, ka slimnīca nepamatoti saņem maksājumus no valsts budžeta, liecina Neatkarīgās rīcībā esošie Veselības inspekcijas dokumenti. Sākotnēji «aizdomīgās naudas» apmēri pārsniedza 300 000 eiro, taču par lielāko daļu saņemtās naudas slimnīca spējusi sniegt paskaidrojumu.

Finanšu un ekonomisko noziegumu izmeklēšanas prokuratūras prokurors izskatījis Veselības inspekcijas sūdzību par policijas lēmumu, kurā policija atsakās uzsākt kriminālprocesu. Prokurors savukārt pieņēmis lēmumu par kriminālprocesa uzsākšanu saistībā ar P. Stradiņa slimnīcas amatpersonu iespējamām pretlikumīgām darbībām, nenodrošinot medicīnisko dokumentu lietvedības kārtību, un iespējamo krāpšanu, nodarot valstij zaudējumus 45 650,04 eiro apmērā. Ģenerālprokuratūras pārstāve Kristīne Sutugina stāsta, ka kriminālprocess uzsākts par iespējamu noziedzīgu nodarījumu izdarīšanu, kas paredzēti Krimināllikuma 177. panta pirmajā daļā un Krimināllikuma 319. panta trešajā daļā. Līdz ar to Finanšu un ekonomisko noziegumu izmeklēšanas prokuratūras prokurors atcēlis Valsts policijas Galvenās Kriminālpolicijas pārvaldes Ekonomisko noziegumu apkarošanas pārvaldes lēmumu par atteikšanos uzsākt kriminālprocesu. Kriminālprocess nodots izmeklēšanai Ekonomisko noziegumu apkarošanas pārvaldei.

Veselības inspekcija veica pārbaudi Stradiņa slimnīcā pēc Nacionālā Veselības dienesta 2015. gadā sniegtās informācijas - dienests bija pamanījis, ka sešas ārstniecības iestādes, iespējams, nesniedz plānveida diagnostikas izmeklējumus atbilstoši noteikumiem un līgumiem, ko tās noslēgušas ar dienestu par valsts veselības aprūpes pakalpojumu sniegšanu. Stradiņa slimnīcas gadījumā runa bija par magnētiskās rezonanses izmeklējumiem. Veselības inspekcija veica pārbaudi un konstatēja, ka slimnīca vadības informācijas sistēmā 2349 talonos norādījusi diagnozes, pie kurām kodolmagnētiskās rezonanses izmeklējums un angiogrāfija netiek apmaksāta no valsts budžeta. Slimnīca par šiem pakalpojumiem saņēmusi no valsts budžeta 349 660 eiro. Slimnīca veica pārbaudi un sniedza paskaidrojumus inspekcijai, norādot, ka pakalpojumi sniegti atbilstoši noteikumiem un līgumam ar valsti, bet informācijas neatbilstība starp sistēmā esošo un pacientu dokumentācijā ierakstīto saistīta ar «tehniska rakstura kļūmi, importējot datus no vienas informāciju sistēmas uz citu». Slimnīca pēc pārbaudes atradusi kļūdas iemeslu, tā ir novērsta, un visi dati tiek ievadīti pareizi. Veselības inspekcija pieņēmusi šo slimnīcas paskaidrojumu un atzinusi, ka tas attiecināms uz daļu pacientu, proti, 1996 gadījumos izmeklējumi veikti atbilstoši, taču slimnīcas kļūdas dēļ ierakstītas neatbilstošas diagnozes. Tajā pašā laikā slimnīca nevarēja sniegt pilnīgi pārliecinošu informāciju par 136 pacientiem, bet par 171 medicīniskā dokumentācija netika uzrādīta vispār - atsevišķos gadījumos trūka ambulatoro kartīšu vai to vietā bija ieliktas citu pacientu kartes. Laikā, kad tika veikta pārbaude slimnīcā, viena no valdes loceklēm bija arī pašreizējā veselības ministre Anda Čakša.

Veselības inspekcija kopumā secināja, ka lietā ir konstatēta un ir pierādīta slimnīcas veikta nepamatota pakalpojumu uzskaite par 353 izmeklējumiem 51 365 eiro apmērā. Inspekcija šāgada janvārī lūdza Ģenerālprokuratūru izvērtēt, vai slimnīcas rīcībā nav saskatāmas noziedzīga nodarījuma pazīmes. Lēmumu par Stradiņa slimnīcas pārbaudē konstatēto parakstījusi Iveta Šica, savukārt vēstuli prokuratūrai - Aija Mežsarga, bijusī inspekcijas vadītāja. Pēc kāda laika abas ierēdnes ar veselības ministres lēmumu tika aizrotētas no Veselības inspekcijas uz citiem, mazāk ietekmīgiem, amatiem.