Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Latvijā \ Rīgā

Sodāmības dēļ Vilkastei aizliedz kandidēt pašvaldību vēlēšanās Rīgā

© Lauris Aizupietis/ F64 Photo Agency

Rīgas pašvaldības vēlēšanu komisija ir svītrojusi kriminālsodīto Ināru Vilkasti no kustības "Par neatkarīgu Latviju!" iesniegtā saraksta pašvaldību vēlēšanām galvaspilsētā.

Kustība šo lēmumus pārsūdzējusi Centrālajā vēlēšanu komisijā (CVK), kas par to lems šodien plkst.16 komisijas telpās, informēja CVK Informācijas nodaļas vadītāja Kristīne Bērziņa.

Likums nosaka, ka uz pašvaldības domi nevar kandidēt personas, kuras ir sodītas par smagu vai sevišķi smagu noziegumu, ja viņas nav reabilitētas, viņu sodāmība nav dzēsta vai noņemta.

Vladislavs Proškins/ F64 Photo Agency

Pērn stājās spēkā spriedums tā dēvētajā Rīgas domes amatpersonu kukuļošanas lietā, ar kuru Vilkastei tika piespriests 40 000 latu (56 914 eiro) naudas sods.

CVK sēdē šodien tiks skatīts arī cits Rīgas pašvaldības vēlēšanu komisijas lēmums par nepilsoņu Pāvela Suhlova un Aidina Askerova svītrošanu no minētā kandidātu saraksta.

"Par Neatkarīgu Latviju!" pārstāvis Jānis Kuzins paziņojumā medijiem apgalvo, ka Vilkaste viņai uzlikto naudas sodu ir samaksājusi un sodāmībai bija jādzēšas. Viņš arī pauž neapmierinātību, ka nepilsoņiem Latvijā nav tiesības piedalīties pašvaldību vēlēšanās, jo, kā apgalvo kustības pārstāvis, vairākās citās Eiropas Savienības valstīs nepilsoņi varot kandidēt.

Ja CVK atstās spēkā lēmumu par liegumu nepilsoņiem kandidēt vēlēšanās, Kuzins sola to apstrīdēt tiesā, lai zaudējuma gadījumā arī Latvijas tiesās varētu vērsties Eiropas Cilvēktiesību tiesā. "Dažāda attieksme pret saviem tautiešiem nav pieļaujama, kad citas ES valstis Latvijas nepilsoņiem piešķir vairāk politisko tiesību nekā Latvija," norāda kustības ģenerālsekretārs.

"Par neatkarīgu Latviju!" saraksts ir reģistrēts pašvaldību vēlēšanām un tā līderi ir AS "Marika" valdes priekšsēdētājs un radio "Pik 100 FM" īpašnieks Juris Žuravļovs, ekonomikas maģistrs Einārs Graudiņš un fotogrāfs Edvīns Puķe.

Pašvaldību vēlēšanas notiks jūnija pirmajā sestdienā.