Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Latvijā \ Rīgā

Bukmeikeri: Rīgas domē iekļūs piecas partijas

© Romāns Kokšarovs/ F64 Photo Agency

Pašvaldību vēlēšanās Rīgā 5% barjeru pārvarēs Saskaņa/Gods kalpot Rīgai, Latvijas Reģionu apvienība/Latvijas attīstībai, Zaļo un zemnieku savienība, Nacionālā apvienība un Vienotība, savukārt Jaunā konservatīvā partija domē neiekļūs, prognozē bukmeikeri.

Pēdējie partiju reitingi Rīgā Jaunajai konservatīvajai partijai nav labvēlīgi - tikai 2,7% rīdzinieku būtu gatavi atdot savu balsi par bijušā tieslietu ministra Jāņa Bordāna un Jutas Strīķes vadīto partiju. Tomēr reitingi ne vienmēr pilnībā atspoguļo vēlētāju patieso izvēli vēlēšanās, turklāt pagaidām Jaunās konservatīvās partijas popularitāte ir pietiekami augsta, lai partija tiktu pie vārda televīzijas debatēs, tādēļ pilnībā “norakstīt” Jaunās konservatīvās partijas izredzes pārvarēt 5% barjeru nevar. Bukmeikeri Bordāna partijas iekļūšanu Rīgas domē novērtējuši ar 33% iespējamību.

F64

Drošs par savu iekļūšanu domē var būt Mārtiņš Bondars. Tiesa gan, jārēķinās ar vietu opozīcijā, jo Latvijas Reģionu apvienības un Latvijas Attīstībai kopējais saraksts šobrīd iegūtu aptuveni 7% balsu. Līdzīgās pozīcijās ir arī Nacionālā apvienība un Zaļo un zemnieku savienība, savukārt daļa Vienotības vēlētāju visdrīzāk pārgājuši Jaunās konservatīvās partijas atbalstītāju pulkā, un tādēļ Vienotības atbalsts Rīgā sarucis līdz 3,4%. Tomēr bukmeikeru vērtējumā pastāv 60% iespējamība, ka Vienotība pārvarēs 5% robežu un iekļūs domē.

Bukmeikeri uzskata, ka citām partijām izredzes iekļūt domē ir minimālas. KPV LV būs labākais rezultāts no partijām. Tomēr, lielākoties par to, jāpasakās tās līderim Artusam Kaimiņam, jo bez viņa dalības sarakstā, partijai pastāv vien 20% iespējamība iekļūt domē.

Lai gan bukmeikeri prognozē četru pašreizējās Rīgas varas oponentu iekļūšanu domē, Saskaņas un Gods kalpot Rīgai koalīcija saņems vairāk nekā pusi mandātu, uzskata bukmeikeri. Tādēļ arī iespējamība, ka Nils Ušakovs varētu tikt gāzts no Rīgas mēra krēsla, novērtēta vien ar 8% varbūtību.