Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Latvijā \ Rīgā

Pārdaugavā beidzot nojauc mūžseno graustu; līdz vērienīgai pārbūvei vēl tālu

NOJAUC. Rīgā, Torņakalna ielā 2, atradās četru stāvu ražošanas korpusa ēka, kas tika nodota ekspluatācijā 1970. gadā. Kad manufaktūra paputēja, ēkas degradējās, juka un bruka. Šajā teritorijā bija iecerēts īstenot godkārīgu projektu, kam līdzīgs Rīgā līdz tam nav bijis. Projekts uzvarēja nominācijā par labāko 2007. gada mājas projektu, bet pagaidām palicis neīstenots © Publicitātes foto

Daudz ūdeņu aiztecējis, kopš Pārdaugavā bijušās manufaktūras Tekstiliāna vietā tika plānots īstenot ambiciozu projektu – izsmalcinātus dzīvokļus cilvēkiem ar augstām prasībām. Rūpnīcas grausta nojaukšana nu ir sākta, tā jāpabeidz maijā, bet sapnis par izsmalcinātiem dzīvokļiem vismaz pagaidām nav īstenots.

Par šo graustu apkārtējie iedzīvotāji sūdzējās jau pasen, kopš 2009. gada pašvaldība vairākkārt aicināja nekustamā īpašuma īpašniekus uzlabot ēku tehnisko un vizuālo stāvokli. Pirms pieciem gadiem Rīgas pašvaldībā bija sagatavots viens no lēmuma projektiem par grausta Torņakalna ielā 2 piespiedu sakārtošanu. Iedzīvotāji bija neapmierināti, jo vējainā laikā no nesakārtotajiem bijušās rūpnīcas korpusiem atdalījušies un pa gaisu plivinājušies būvmateriālu gabali, ēkā varēja brīvi iekļūt un to izmantoja dzērāji un narkomāni. Tolaik tika izskatīta iespēja ēku nojaukt vai iekonservēt, lai gan ēkas konstrukcijas jau tad bija erodējušas, mitras un bīstamā stāvoklī.

Ambiciozo projektu Tekstiliana savulaik bija plānots pabeigt 2009. gada beigās vai 2010. gada sākumā, un kompleksā būtu vajadzējis ierīkot gan divlīmeņu dzīvokļus, gan penthausa tipa ļoti dārgus dzīvokļus ar skatu uz Vecrīgu un nu jau uzbūvēto Gaismas pili. «Tāds risinājums Rīgā īstenotajos mājokļu projektos vēl nav izmantots,» pirms gandrīz desmit gadiem rakstīja laikraksts Rīgas Balss. «Paredzams, ka tuvākajos gados tieši Torņakalns kļūs par Rīgas pilsētas jauno centru, jo netālu no tā tiks uzsākta gan Latvijas Nacionālās bibliotēkas celtniecība, gan arī koncertzāles projekts uz AB dambja. Torņakalna iedzīvotājiem, lai nokļūtu uz koncertu vai teātra izrādi, nevajadzēs izmantot automašīnu, jo visur būs iespējams nokļūt kājām ļoti īsā laikā,» - bija arī tāda vīzija, kura nu sākusi īstenoties.

Publicitātes foto

Rīgas domes Īpašuma departamentā informē, ka 2015. gada 24. jūlijā pašvaldība šo būvi klasificēja kā A kategorijas graustu un īpašniecei SIA Realm piemēroja paaugstināto nekustamā īpašuma nodokli, kā arī aicināja uzsākt būves demontāžas darbus. Pagājušā gada 30. augustā pašvaldība pieņēma lēmumu par nekustamā īpašuma Torņakalna ielā 2 piespiedu sakārtošanu, kas paredzēja novērst degradāciju apkārtējai videi un bīstamību garāmgājējiem. Īpašnieki šobrīd labprātīgi izpilda pieņemto domes lēmumu. Demontāžas darbus ir plānots pabeigt maijā.