Ceturtdiena, 25.aprīlis

redeem Bārbala, Līksma

arrow_right_alt Latvijā \ Rīgā

Rīgas ielām turpināt degradēties vairs neļaus Ušakovs

© F64

Rīgas ielas ir pelnītas kritikas objekts, taču tādas tās kļuvušas astoņus gadus Rīgā valdošā politiskā dueta apzinātas izvēles dēļ. To, iepazīstinot ar Saskaņas un Gods kalpot Rīgai kopējo sarakstu pašvaldības vēlēšanām Rīgā, atklāja Rīgas mērs Nils Ušakovs. Taču rīdzinieki var uzelpot, jo, atkal kļūstot par galvaspilsētas saimnieku, šis duets izdangātās ielas no aizmirstības sola celt saulītē.

«Šī bija mūsu politiskā izšķiršanās: ieguldīt lielāko daļu no budžeta līdzekļiem skolu un bērnudārzu remontos vai nekavējoties ķerties pie ielu labošanas,» iemeslu, kāpēc Rīgas ielas ir tik sliktā stāvoklī, atklāj Saskaņas un Gods kalpot Rīgai (S/GKR) programma. Tiesa, 2015. gadā pašvaldība jau pavērusi skatienu ielu virzienā, taču nākamos četrus gadus «ielu remonti un jaunu objektu būvniecība būs budžeta galvenā prioritāte».

Ar katru gadu ielām ļaujot kļūt par aizvien lielāku sašutuma objektu, Rīgas saimnieki budžeta naudu gan neesot vienkārši izplenderējuši. Tā ieguldīta ar apdomu un, par spīti politisko konkurentu un ļaunu mēļu tenkām, visu rīdzinieku un Rīgas labā.

Proti, pēdējo astoņu gadu laikā, S/GKR rokas vadīti, 250 miljoni eiro aizplūduši skolu un bērnudārzu remontiem. Arī kultūra nav aizmirsta, jo 85 miljoni iemūrēti kultūras objektos. Piemēram, tikai pateicoties internacionālajam duetam, rīdzinieki un galvaspilsētas viesi ar mūsu mākslas dižgaru veikumu dvēseli var mielot atjaunotā Latvijas Nacionālajā muzejā un apmeklēt koncertu Deju pavasaris izremontētā kultūras pilī Ziemeļblāzma.

Trūkst novitātes

Startējot trešajās pašvaldību vēlēšanās pēc Rīgas domes galvgalī pavadītajiem astoņiem gadiem, solīt rīdziniekiem kaut ko inovatīvu un nebijušu ir grūti. «Šajās vēlēšanās mēs nesolām neko tādu, ko līdz šim ar darbiem nebūtu pierādījuši. Mēs apliecinām rīdziniekiem, ka apņēmīgi turpināsim visas agrāk iesāktās programmas un neļausim valdībai vai populistu partijām apturēt nevienu no sociālā atbalsta programmām,» savā priekšvēlēšanu programmā sola S/GKR.

Iespējams, ka N. Ušakovs ir tik ļoti pārliecināts par savu uzvaru vēlēšanās, ka politisko konkurentu aktivitātēm neseko, jo līdz šim ne Vienotība, ne Nacionālā apvienība nav draudējusi, ka, piedzīvojot neticamu veiksmi un kļūstot par Rīgā valdošo politisko spēku, grasītos kādu no šīm programmām apturēt, bet Zaļo un zemnieku savienība, kā arī Latvijas Reģionu apvienība un Jaunā konservatīvā partija ar savu programmu oficiāli iepazīstinājuši vēl nav.

Tomēr, neraugoties uz augstākā svaiguma kategorijas ideju trūkumu, saskanīgais pāris atradis brīvu telpu manevriem. Piemēram, brīvpusdienas nākamajos četros gados tiks ne tikai pirmo deviņu klašu skolniekiem, bet arī vidusskolēniem. Vēl vairāk, Rīgas dome apmaksās pusdienu rēķinu arī visiem bērnudārzu audzēkņiem, un pašvaldība nešķiros, vai jaunulis mācās pašvaldības vai privātajā pirmsskolas mācību iestādē.

Reveranss autoīpašniekiem

Vajag tik balsot par S/GKR, un gludas galvaspilsētas ielas nebūs vienīgais rīdzinieku ieguvums. Vieglākas dienas būs arī daudzdzīvokļu namos dzīvojošajiem autoīpašniekiem, kuriem vairs nebūs jāstrīdas ar kaimiņiem par pāris kvadrātmetriem zemes, kur piesiet savu dzelzs rumaku. «Šopavasar esam uzsākuši jaunu programmu - bezmaksas autostāvvietu izveidošanu vai būvniecību gar galvenajām ielām Rīgas mikrorajonos. Tā mēs nodrošināsim pietiekamu autostāvvietu skaitu netālu no autovadītāju mājām,» bezrūpīgu nākotni auto īpašniekiem sola S/GKR.

Atlaide jānopelna

Arī nākamajā Rīgas domes sasaukumā S/GKR centīsies izmēģināt roku uzņēmējdarbībā. Rīga atvērs municipālās aptiekas pašvaldībai piederošajās ārstniecības iestādēs. «Šajās aptiekās medikamentiem tiks nodrošināts minimāls uzcenojums, kāds nav iespējams privātajās aptiekās, kuru darbības mērķis ir peļņas gūšana,» sola N. Ušakovs. Šim priekšlikumam gan būs jākonkurē ar Vienotības Viļņa Ķirša solījumu ieviest īpašu senioru apdrošināšanas polisi, kurā ietilps arī zāļu iegādes kompensācija.

Karstākā tēma šajās vēlēšanās Rīgā ir nekustamā īpašuma nodoklis (NĪN), kuru sola iegrožot gan valdība, gan S/GKR konkurenti galvaspilsētā. N. Ušakovs kaut ko samazināt par skaistām acīm vien nesola - atlaide, kaut arī terminēta laikā, ir jānopelna. Un to daudzdzīvokļu namu iemītnieki varēs nopelnīt, ja veidos dzīvokļu īpašnieku biedrības. Tiklīdz tas būs izdarīts (neatkarīgi no nama apsaimniekotāja), tā pavērsies durvis gan NĪN 90% atlaidei uz diviem gadiem, gan 50% Rīgas domes līdzfinansējums mājas remontam - «no pastkastīšu maiņas līdz siltināšanai».