Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Latvijā \ Rīgā

Savāc nepieciešamos parakstus par jauna sabiedriskā transporta maršruta ieviešanu Rīgā

© F64

Sabiedrības iniciatīvu portālā "Manabalss.lv" savākti nepieciešamie 1000 paraksti, lai Rīgas domē iesniegtu iniciatīvu par jauna sabiedriskā transporta maršruta no Imantas caur K.Ulmaņa gatvi, Krasta ielu, Pļavniekiem uz Juglu ieviešanu Rīgā.

Kā iniciatīvas autors norādīta apvienība "Pilsēta cilvēkiem". Iniciatīvas autoru mērķis bija savākt 1000 parakstus, tos iesniedzot Rīgas pašvaldībā.

Iniciatīvas pieteikumā norādīts, ka Rīgā pēdējo 30 gadu laikā ir būtiski mainījušies cilvēku galamērķi - ja iepriekš liela daļa cilvēku strādāja rūpnīcās, tad tagad ir izbūvēti ļoti daudzi tirdzniecības centri, biroju kompleksi, no kuriem liela daļa ir izvietota iepriekš neapbūvētās vietās.

"Piemēram, K.Ulmaņa gatvē izbūvēts tirdzniecības centrs "Spice", lielveikals "Depo" un vairāki autocentri. Krasta ielā ir izbūvēts tirdzniecības centrs "Mols", atpūtas centrs "Lido", lielveikals "Sky" un vairāki autocentri. Ulbrokas ielā ir izbūvēts biroju parks "Rīgas Industriālais Parks", uzņēmuma "Coca-Cola" birojs, biznesa centrs "Dzelzavas 117" u.c, taču diemžēl nokļūšana uz daudzām no šīm vietām ar sabiedrisko transportu no blakus apkaimēm ir ļoti apgrūtināta," secināja iniciatīvas autori.

Viņuprāt, esošie maršruti galvenokārt savieno šīs vietas ar centru, bet kustības intervāli ir pārāk lieli. Piemēram, ceļš no pieturas "Rudens iela" Pļavniekos līdz tirdzniecības centram "Mols" vai atpakaļ ar sabiedrisko transportu aizņem 30-40 minūtes. Iniciatīvā uzsvērts, ka tas noved pie tā, ka cilvēki ir spiesti pirkt automašīnas un braukt uz darbu ar tām - rezultātā tas palielinot sastrēgumus, pasliktinot gaisa kvalitāti, apgrūtinot automašīnu novietošanu daudzdzīvokļu namu pagalmos un palielinot šo cilvēku izdevumus transportam.

Apvienība aicina Rīgas domi risināt šo problēmu, "Rīgas satiksmei" izveidot autobusu maršrutu, kas kursētu pa Kurzemes prospektu (Airītes iela), Zolitūdes ielu, Rostokas ielu, Anniņmuižas ielu, Apūzes ielu, Jūrkalnes ielu, K.Ulmaņa gatvi, Krasta ielu, Lubānas ielu, A.Saharova ielu, A.Deglava ielu, Ulbrokas ielu, Biķernieku ielu, Hipokrāta ielu, Malienas ielu, Juglas ielu, Murjāņu ielu.

"Būtu svarīgi nodrošināt pietiekami biežu kustības intervālu (piemēram, reizi 10 minūtes maksimumstundās un reizi 20 minūtes pārējā laikā) un kustību arī brīvdienās, uzskata iniciatīvas autori. Ņemot vērā, ka Imantas, Zolitūdes, Pļavnieku, Mežciema un Juglas apkaimēs dzīvo ievērojams iedzīvotāju skaits un ka šī maršruta tuvumā atrodas ļoti daudzi iedzīvotājiem svarīgi objekti, šis maršruts bez šaubām būs pieprasīts, pārliecināta apvienība.

Šādas iniciatīvas rezultātā apvienības ieskatā Izveidojot šo autobusu maršrutu, tiktu nodrošināts ātrs savienojums starp Imantu, Zolitūdi, Pļavniekiem, Dreiliņiem, Mežciemu un Juglu, kā arī vairākiem iedzīvotājiem svarīgiem objektiem. Tāpat tiktu nodrošināta pārsēšanās iespēja uz 22.autobusu (uz lidostu), uz 19., 24. un 27.trolejbusu un 40.autobusu (uz Ziepniekkalnu), 15., 31. un 49. autobusu (uz Ķengaragu) un daudziem citiem trolejbusu un autobusu maršrutiem.