Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Latvijā \ Rīgā

Rekonstrukcija uzņēmumā B. L. B. Baltijas termināls mazinās smaku izplatību Rīgas ostas tuvumā

© Romāns Kokšarovs/ F64 Photo Agency

Rīgas ostas uzņēmums a/s B. L. B. Baltijas termināls plāno uzsākt naftas produktu pārkraušanas un uzglabāšanas termināļa rekonstrukciju, kā arī jaunas dzelzceļa estakādes būvniecību tumšo naftas produktu noliešanai no dzelzceļa vagoncisternām.

Termināļa modernizācijas galvenais mērķis ir ne tikai palielināt uzņēmuma darbības efektivitāti un konkurētspēju, bet arī būtiski samazināt tā darbības ietekmi uz apkārtējo vidi. Rekonstrukcijas gaitā uzstādīta mūsdienīga naftas produktu tvaiku savākšanas un attīrīšanas (rekuperācijas) sistēma, kā arī izbūvētas ar naftas produktiem piesārņoto lietus ūdeņu attīrīšanas iekārtas. Galvenais ieguvums no termināļa rekonstrukcijas, ko sajutīs ostas apkaimju iedzīvotāji Sarkandaugavā, Vecmīlgrāvī un Mežaparkā, būs ievērojams smaku izplatības samazinājums, ko nodrošinās jauno rekuperācijas iekārtu darbība. Pašreiz ir izstrādāts termināļa rekonstrukcijas projekts, veikti visi nepieciešamie saskaņojumi un iesniegta dokumentācija būvatļaujas saņemšanai. Darbus tiek plānots pilnībā paveikt līdz 2019. gadam.

Rekonstrukcijas projekta ietvaros uzņēmumā a/s B. L. B. Baltijas termināls plānots veikt veco horizontālo naftas produktu uzglabāšanas rezervuāru demontāžu un to vietā uzstādīt trīs jaunus vertikālus rezervuārus ar kopējo ietilpību 24 000 m³. Tiks izbūvēta arī jauna dzelzceļa vagoncisternu noliešanas estakāde tumšajiem naftas produktiem. Jaunā estakāde būs aprīkota ar tvaiku savākšanas iekārtām, kas dos būtisku ieguldījumu smaku izplatības mazināšanā, jo tieši naftas produktu noliešanas procesā no dzelzceļa vagoniem rodas naftas produktu izgarojumi un traucējošās smakas. Pēc rekonstrukcijas a/s B. L. B. Baltijas termināls būs pirmais naftas produktu pārkraušanas uzņēmums Baltijā, kurā rekuperācijas iekārtas tiks izmantotas, pārkraujot tumšos naftas produktus (mazutu, bitumu, vakuumgāzeļlu). Gaišo naftas produktu (benzīna, dīzeļdegvielas, petrolejas) pārkraušanā tvaiku savākšanas iekārtas pašreiz pasaulē tiek izmantotas plašāk, jo produkti ir gaistošāki, ātrāk iztvaiko un rada lielāku gaisa piesārņojumu.

Uzņēmumā a/s B. L. B. Baltijas termināls jau šobrīd pievērsta liela uzmanība gaisa kvalitātes un smaku izplatības kontrolei. Naftas produktu kraušanas procesā ieviestas dažādas tehnoloģijas, lai ierobežotu naftas produktu tvaiku emisijas, novērstu kaitīgo vielu nokļūšanu gaisā un samazinātu smaku izplatību. Veikts pastāvīgs gaisa kvalitātes un smaku koncentrācijas monitorings gan termināļa teritorijā, gan tā ietekmes zonās ārpus ostas robežām. Smaku koncentrācijas mērīšanai kopš 2014. gada uzņēmumā ir uzstādītas trīs elektroķīmisko, metāla oksīdu un fotojonizācijas detektoru monitoringa stacijas - «elektroniskie deguni». 2017. gada sākumā viena no šīm monitoringa stacijām ir pārvietota uz Ozo Golfa kluba teritoriju, lai mērītu smaku izplatību ārpus termināļa. Kaut arī smaku koncentrācijas noteiktie mērķlielumi netiek pārsniegti, tomēr smaka ostai tuvajās apkaimēs vēl joprojām ir jūtama.