Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Latvijā \ Rīgā

Policija īpašos reidos tvarsta suņu saimniekus, kas nesavāc aiz sava drauga

© F64

Rīgas Austrumu izpilddirekcija sadarbībā ar Rīgas pašvaldības policijas Latgales pārvaldes darbiniekiem vairākus gadus pavasarī rīko akciju Sakop aiz sava mīluļa. Tās ietvaros suņu saimniekiem tiek izdalīti bezmaksas maisiņi mājdzīvnieku ekskrementu savākšanai.

Latgales priekšpilsētā ir gana daudz parku un skvēru, kuros staidzina arī suņus - Miera un Klusais dārzs, Ķengaraga promenāde, Zinātņu akadēmijas skvērs, Maskavas dārzs, Pļavnieku parki. Policisti pārbauda arī daudzdzīvokļu namu pagalmus, kur visbiežāk tiek izvesti četrkājainie draugi, un atgādina, ka namu pagalmos, parkos, rotaļu laukumos spēlējas bērni un pastaigājas cilvēki arī bez suņiem - diez vai kādam ir patīkami iekāpt mēslos.

Daļa Pļavnieku parkā sastapto suņu saimnieku par akciju bija dzirdējuši vai lasījuši, bet daži, ieraugot policistus, centās aizlavīties pa šauriem celiņiem. Policisti saka - viņu mērķis nav sodīt suņu saimniekus, bet gan skaidrot, ka dzīvnieku atstātie ekskrementi ir jāsavāc, un aicināt rūpēties par tīru vidi. Rīgas Austrumu izpilddirekcijas izpilddirektors Dmitrijs Pavlovs atceras, ka šādu ideju ieteikusi kāda veterinārārste, un ir pārbaudīts, ka preventīvi pasākumi audzina un disciplinē vairāk nekā sodi.

Paši suņu saimnieki atzina, ka viņu vidū ir dažādi eksemplāri - vieni godprātīgi savāc mīluļu atstātās čupiņas, bet otri neliekas ne zinis. Taču lielākoties visi novērojuši, ka apkārtne ir tīrāka nekā pirms gadiem četriem, kad šo akciju tikai iesāka. Pļavniekos dzīvojošais Vladimirs sacīja, ka akcija ir īslaicīga, bet parkos izliktās zīmes ir lietderīgas ikdienā - tās atgādina, ka suņu mēsli jāsavāc. Savukārt suņa īpašniece Anita uzskata, ka vīrieši ir mazāk apzinīgi. Viņa, staigājot ar savu suni, četros gados novērojusi, ka apkārtne kļuvusi tīrāka. Daži suņu saimnieki atcerējās, ka parkos bijušas īpašas urnas, kurās izmest dzīvnieku ekskrementus, bet izpilddirekcijā noteic, ka urnas tikušas sabojātas, savukārt akcijas laikā kopā ar maisiņiem tiek iedots pie suņa kaklasiksnas piestiprināms konteiners maisiņiem, lai nav jānes rokās.

***

DZĪVNIEKU TURĒŠANAS NOTEIKUMU PĀRKĀPUMI

Sastādītie administratīvā pārkāpuma protokoli Rīgā, Latgales priekšpilsētā

(pirmoreiz/atkārtoti)

2012. gads 38/3

2013. gads 41/5

2014. gads 43/11

2015. gads 24/7

2016. gads 29/4

2017. gads 3/1

Avots: Rīgas pašvaldības policijas Latgales pārvalde