Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Latvijā \ Rīgā

Piektdien Zooloģiskajā dārzā notiks mazā ronēna kristības

© Publicitātes foto

3. martā plkst. 12.00 Rīgas Zoodārzā pie Roņu baseina notiks vārda došanas svinības mazajai roņu meitenei, kura šī gada 28. janvārī piedzima zoodārza roņu mātei Kristai. Tā kā mazulīte ir krietni apvēlusies un nomainījusi balto pūku kažoku pret pieaugušā tērpu, tad ir laiks viņai dot vārdu. Vārdu izdomāt tika aicināta Ventspils pilsēta, kas jau devīto gadu atbalsta roņu turēšanu Rīgas Zoodārzā.

Bet, ko darīt un ko nedarīt, ja liedagā ir sastapts roņu mazulis? Kā rīkoties pareizi , lai nenodarītu tam pāri? Par to atbildes ir sagatavojuši Dabas aizsardzības pārvaldes speciālisti. Pasākuma laikā Zoodārzā tiks prezentēta informatīvā kampaņa: “Uzmanību - roņi!”

Pēc siltām ziemām martā un aprīļa sākumā Rīgas līča piekrastē nereti ir atrodami novārguši roņu mazuļi, kas iznākuši krastā sildīties. Ieraugot šādu “bēdubrāli” rodas liela vēlme palīdzēt. Un vislabākā palīdzība ir atstāt viņu krastā, paņemot suni pavadā un informējot par atradumu Dabas aizsardzības pārvaldes speciālistus. Viņi vislabāk spēs novērtēt turpmākās darbības un nepieciešamības gadījumā dzīvnieku nogādās zooloģiskajā dārzā. Pašiem ronēnu pārvietot aizliegts!

Pēdējo divdesmit gadu laikā zoodārzā nonākušo ronēnu skaits tuvojas simtam. Pērn tika atvesti 10 pelēko roņu bērni un viens pogainais ronis. Lielākais vienā pavasarī atvesto skaits bija 16 mazuļi. Pārsvarā tie ir novārguši un savainoti. Pateicoties zooloģiskā dārza darbinieku pūlēm, lielu daļu “bēdubrāļu” izdodas izbarot mākslīgi. Daļa izaugušo roņu nonāk citos zooloģiskajos dārzos vai okeanārijos, savukārt pārējie tiek atlaisti brīvībā Baltijas jūrā. Jūras piekrastē nokļuvušo ronēnu izbarošanu Rīgas Zoodārzā jau devīto gadu atbalsta Ventspils pilsēta.

Turpinājumu lasi nākamajā lapā