Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Latvijā \ Rīgā

VEF kultūras pils apmeklētājus gaidīs rudenī

ĒNO KULTŪRAS PILĪ. VEF kultūras pils rekonstrukcija tika uzsākta pērn, šogad novembrī paredzēta restaurētās un rekonstruētās ēkas svinīgā atklāšana. Vakar, Ēnu dienā, kultūras pili apmeklēta ap 70 ēnotāju no Rīgas skolām, kuri iepazinās gan ar Rīgas domes, gan Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas amatpersonu darbu © F64

Atjaunotā VEF kultūras pils durvis vērs tieši pirms valsts 99. jubilejas svinībām – šogad 17. novembrī paredzēta svinīgā atklāšana, bet ekspluatācijā ēku plānots nodot mēnesi iepriekš. Pēc kultūras pils aizvēršanas izskanēja bažas, vai ēkas atjaunošanai būs iespējams iegūt Eiropas fondu līdzekļus un kad tajā varēs atgriezties vairāk nekā 40 radošie kolektīvi. Pašlaik VEF kultūras pilī ir paveikti apmēram 47 procenti no projektā paredzētajiem darbiem, sacīja Rīgas domes Īpašuma departamenta direktors Oļegs Burovs.

Kopējais finansējums VEF kultūras pils restaurācijai un rekonstrukcijai ir nepilni 12 miljoni eiro, no tiem 4,25 miljonus eiro varētu līdzfinansēt Eiropas Reģionālās attīstības fonds, bet divi miljoni eiro jau ir ieguldīti, izmantojot Emisijas kvotu izsolīšanas instrumenta finansēto konkursu Siltumnīcefekta gāzu emisiju samazināšana valsts nozīmes aizsargājamos arhitektūras pieminekļos. VEF kultūras pils rekonstrukcija un restaurācija tika sākta pagājušā gada 2. maijā. Īpašuma departamentā informē, ka ir pabeigts Kamerzāles sienu remonts un restaurācija, Lielajā zālē - restaurēti griesti un to dekori, skatuves dekori, izbūvēts jumta segums, uzsākta starpstāvu pārbūve un veikti citi darbi, taču atklāti arī vairāki defekti, par kuriem iepriekš nebija zināms. Piemēram, ēkas galvenās ieejas fasādes granīta kāpnes ir balstījušās tikai uz smiltīm, tām nebija nesošo konstrukciju. Būves pārsegumi neatbilda ugunsdrošības un nestspējas prasībām, tāpēc tie visi izbūvēti no jauna. Pieņemts lēmums veco koka grīdu vietā izbūvēt sausā betona grīdas, jo koka grīdu konstrukcijas nebija drošas. Drošības apsvērumu labad ir mainīta arī Lielās zāles un balkona pakāpienu konstrukcija.

Kopš 2009. gada Rīgas pašvaldības kultūras iestāde VEF kultūras pils ir valsts nozīmes arhitektūras piemineklis. Ēka ir celta no 1951. līdz 1960. gadam. Iekšējais plānojums un piecu telpu interjera apdare ir valsts nozīmes mākslas piemineklis. VEF kultūras pils kā kultūras centrs darbību uzsāka 1960. gada 1. martā un ir lielākā Latvijas kultūras iestāde ar mākslinieciskajiem kolektīviem, studijām un interešu klubiem, kuros darbojas ap 3000 cilvēku - gan pirmsskolas vecuma bērni, gan pusaudži un jaunieši, gan vidējas un vecākās paaudzes rīdzinieki.