Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Latvijā \ Rīgā

Zviedru IKEA pošas uz Latviju

© F64

Zviedrijas mēbeļu kompānija IKEA Rīgā durvis vērs 2018. gada augusta beigās. Tuvāko mēnešu laikā uzņēmums sāks meklēt darbiniekus, bet maijā sāks paša veikala būvniecību. Līdztekus šiem celtniecības darbiem veikala apkārtnē pārbūvēs daļu esošo ielu un būvēs jaunas ielas, lai nodrošinātu piekļuvi veikalam.

Pašlaik IKEA veikali darbojas 48 valstīs, bet Baltijas valstīs ir tikai viens šā zīmola veikals - Viļņā.

SIA Paul Mason Properties priekšsēdētājs Sigurdurs Palmasons atklāja, ka Latviju apciemo jau kopš 1997. gada un visu šo 20 gadu laikā vienmēr ir domājis par IKEA atvēršanu Latvijā.

Šīs domas no realitātes šķir apmēram pusotra gada, jo tad Juglas un Biķernieku ielas krustojumā varētu tikt atvērts IKEA veikals. Pēc izskata tas būs ļoti līdzīgs jau esošiem šā zīmola veikaliem. Tiesa, Rīgas IKEA būs nedaudz lielāks par veikalu Viļņā, un to, tāpat kā kaimiņvalstī, pārvaldīs SIA Paul Mason Properties, slēdzot franšīzes līgumu ar Inter IKEA Systems BV.

SIA Paul Mason Properties pauž, ka kopējais ieguldījums būs apmēram 60 miljoni eiro vai nedaudz vairāk. Pamatojoties uz Viļņas pieredzi, S. Palmasons lēš, ka, atverot IKEA Rīgā, nākotnē šajā vietā veikto mazumtirdzniecības ieguldījumu apjoms varētu kopā pārsniegt pat 100 miljonus eiro.

Rīgas dome IKEA pārvaldītājam bija piedāvājusi vairākas iespējamās vietas veikala būvniecībai, piemēram, pie lidostas Rīga un Lucavsalā. SIA Paul Mason Propertie par labāko atzina vietu Stopiņu novadā pie pašas Rīgas robežas, blakus Juglas ielas un Biķernieku ielas rotācijas aplim, jo IKEA tradicionāli tiekot būvēts ārpus pilsētas centra, turklāt šajā Rīgas pusē tas būšot ērti sasniedzams arī no Igaunijas.

Rīgas dome atbalsta IKEA veikala ienākšanu galvaspilsērā. Rīgas mērs Nils Ušakovs atklāja, ka astoņu gadu laikā šī būs pirmā reize, kad pašvaldība piedalās ar savu

finansējumu 500 000 eiro ceļu satiksmes un infrastruktūras uzlabošanai, lai atvieglotu satiksmi, kas pēc veikala atvēršanas būs ļoti intensīva. N. Ušakovs uzsvēra, ka satiksmes uzlabojumi šajā vieta būtu jāveic jebkurā gadījumā, arī tad, ja nebūtu ieplānota šāda veikala būvniecība.

Vienošanās paredz, ka investors par saviem līdzekļiem pārbūvē Juglas ielas un Biķernieku ielas rotācijas apli, Rīgas pašvaldība pārbūvē Lubānas un A. Deglava ielas rotācijas apli. Turkāt gadījumā, ja investors veikalu neuzbūvē vēlākais līdz 2019. gada beigām, tam ir jāatmaksā pašvaldībai tās tiešās izmaksas atbilstoši pamatojošiem līgumiem, aktiem un tāmēm, kuras pašvaldība ir faktiski samaksājusi.

***

Topošais IKEA veikals Latvijā

• Atrašanās vieta pie Juglas un Biķernieku ielas krustojuma, Rīgā

• Veikala platība 34 500 m2

• Sortiments 9000 ekskluzīvas dizaina preces 55 telpu iekārtojuma paraugi 3 modeļi mājas interjeram

• Atbalsts ģimenēm bērnu IKEA, bērnu rotaļu laukums, mazuļu aprūpes istabas, ģimenes autostāvvietas

• Ēdināšana restorāns ar 450 sēdvietām

• Automašīnu stāvvietas ietilpība 1000 automašīnas

• Darba vietu skaits celtniecības laikā 300 veikala atvēršanas brīdī 400