Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Latvijā \ Rīgā

Mājoklis bezpajumtniekiem – ceļā uz patstāvību

CILVĒCĪGI. Pansija paredzēta cilvēkiem, kuri saņem vecuma, invaliditātes pensiju vai sociālā nodrošinājuma pabalstu, kuri nespēj nodrošināt pilnīgu pašaprūpi un kuriem nav noteiktas dzīvesvietas. Pansijā ir 20 labiekārtotu istabiņu – ar dušu, tualetes telpu, nelielu virtuvīti un gultas vietu. Katram pansijas iemītniekam ir sava dzīves telpa, bet ir arī koplietošanas telpas. Pirmā šāda aprūpes projekta cāļus, tas ir, rezultātus, pašvaldībā sola skaitīt jau pēc dažiem mēnešiem © Vladislavs PROŠKINS, F64 Photo Agency

Rīgā izveidota pansija Pārsla cilvēkiem, kuri palikuši bez pajumtes un mitinājušies patversmēs vai pansionātos. Pansijā dzīvošana notiek brīvākā režīmā un ir divas reizes lētāka nekā izmaksas pansionātā, kā arī cilvēkiem ļauj saglabāt patstāvību.

Rīgas domes Labklājības departamenta Sociālās pārvaldes priekšnieks Mārtiņš Moors saka - šis Rīgā līdz šim nebijušais pakalpojums veidots, pamatojoties uz klientu vajadzībām, nevis viņus pielāgojot pakalpojumam. Pārlieku daudz aprūpes cilvēkam ir par sliktu, pārāk maz - arī nav labi. Nepieciešams iedot ne vairāk un ne mazāk kā vajadzīgs. Pansijā izmitinās 20 cilvēku, kuri nevar iztikt bez aprūpes, taču ir spējīgi ar daudz ko tikt galā saviem spēkiem.

Šis ir jauna veida Rīgas pašvaldības sociālais pakalpojums - starpposms starp aprūpi mājās un dzīvi pansionātā. Tikai pansijā dzīvos cilvēki senioru vecumā, kuriem savas mājvietas nav, bet aprūpe, piemēram, palīdzēt nomazgāties, nepieciešama. Cilvēki pansijā var veidot savu dienas režīmu un iekārtot istabiņu, kā vēlas, gatavot ēst, iet un nākt, kad grib. Trīs no pansijas iemītniekiem pašlaik mitinās pansionātos, lai gan spēj sevi aprūpēt. Pašvaldībā informē, ka, saņemot pansijas pakalpojumu, klientam tiks noteikti līdzdarbības pienākumi. Papildus pansijā tiks nodrošināta diennakts uzraudzība, sociālā darbinieka konsultācijas. M. Moors norāda, ka sociālie darbinieki pārbauda motivāciju, pirms piedāvā dzīvošanu pansijā. «Lai šādu pakalpojumu varētu ieviest, vajag izpratni, ka tāds vajadzīgs,» viņš saka.