Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Latvijā \ Rīgā

Par sienu noķēpāšanu draud bargs sods

© F64

Rīgas pašvaldības policija pagājušā gada laikā ir notvērusi vairāk nekā 20 jauniešu par sienu apzīmēšanu neatļautās vietās. Sākotnēji, iespējams, plānots kā nevainīgs joks, sienu apzīmēšana var izvērsties par administratīvu vai pat krimināli sodāmu nodarījumu par tīšu mantas bojāšanu.

Administratīvā pārkāpuma protokols un naudas sods 120 eiro piemērots 19 gadus vecajam jaunietim, kurš šāgada pirmajās dienās uz sienas uzzīmēja sirdi un divu vārdu pirmos burtus, ko policija nosaukusi par «bezgaumīgu mīlestības vēstījumu». Puisis noķerts kādas mājas kāpņu telpā, kur viņu pamanījis kāds iedzīvotājs. Savukārt Imantā policisti notvēruši trīs jauniešus - tikai 10, 13 un 15 gadus vecus, kuri apzīmējuši ēkas fasādi. Pēc aculiecinieka teiktā, bērni apzīmējuši veikala autostāvvietā esošo ratiņu novietni, kiosku un pakomātu. Zēni pārrunu laikā atzinās izdarītajā. Policisti vienā no zēnu mugursomām atrada vairākus krāsu aerosolus. Ņemot vērā nodarījuma apmērus, materiāli nosūtīti Valsts policijai izvērtēšanai. Kopumā 2016. gadā Rīgas pašvaldības policija noķērusi vairākus jauniešus un sastādījusi 18 pārkāpumu protokolu. Visiem piemērots administratīvais sods - naudas sods vai pienākums atjaunot īpašumu sākotnējā izskatā, vai remontdarbu apmaksa.

Policijas pārstāvis Toms Sadovskis stāsta, ka šāda zīmēšana var novest pat līdz kriminālprocesam, ja cietušais vēršas Valsts policijā ar iesniegumu par piederošās mantas bojāšanu. Policijas redzeslokā pārsvarā nonāk jaunieši vecumā no 14 līdz 20 gadiem, bet ir gadījumi, ka tiek notverti pieaugušie. Naudas sods, ko var uzlikt pašvaldības policija, nav mazs - no 350 līdz 570 eiro. Sodu piemēro, izvērtējot dažādus faktorus - kāda ir jaunieša attieksme pret izdarīto, pēc zīmējuma apjoma un vēstījuma, un vai iepriekš ir bijis policijas redzeslokā.

«Jaunieši, kuri noķerti un sodīti, atkārtoti vairs nav parādījušies policijas redzeslokā,» atzīst T. Sadovskis. Policija cenšas audzināt pusaudžus un katru mēnesi pasniedz 100 lekcijas Rīgas skolās.