Trešdiena, 24.aprīlis

redeem Nameda, Ritvaldis, Visvaldis

arrow_right_alt Latvijā \ Rīgā

Barikāžu laiks, atceres laiks

© F64

Barikāžu atceres pasākumi Latvijā jau sākušies un noslēgsies piektdien, 20. janvārī. Kopš 1997. gada 20. janvāris ir noteikts par Barikāžu aizstāvju atceres dienu – uzbrukuma laikā Iekšlietu ministrijai Bastejkalnā gāja bojā pieci cilvēki. Šodien un 19. janvārī 1991. gada barikāžu muzejā barikāžu dalībniekiem pasniegs pateicības rakstus, bet 27. janvārī tos pasniegs Tukumā.

Saeima ir atkal sākusi kustināt likumprojektu par barikāžu dalībniekiem, un nu šķiet, ka būs panākts kompromiss. Pagājušā gada nogalē pirmajā lasījumā izskatītais un atbalstītais likumprojekts paredz piešķirt īpašu statusu barikāžu dalībniekiem, taču atšķirībā no iepriekšējā nepiedāvā palielināt pensijas, atvieglojumus braukšanas maksai un medicīniskajai aprūpei. Tagad likumprojektā noteikts, ka personām, kas atzītas par barikāžu dalībniekiem, tiks izsniegtas noteikta parauga apliecības, savukārt pašvaldības kaut kad varēs lemt par sociālo garantiju noteikšanu barikāžu dalībniekiem un sava budžeta ietvaros piešķirt nekustamā īpašuma nodokļa vai citas atlaides.

Piektdien, 20. janvārī, piemiņas ugunskuri liesmos Doma laukumā un pie Saeimas nama, no pulksten 11 līdz 17 būs atvērta 1991. gada barikāžu muzeja ceļojošā izstāde Muzeobuss Doma laukumā, pulksten 14 - nolikti ziedi pie Brīvības pieminekļa un kritušo piemiņas vietām Bastejkalnā. Piektdien barikāžu laika atceres pasākumus rīkos arī citviet Latvijā. Liepājā šajā dienā zvērestu dos desmit jaunie zemessargi, Ģederta Eliasa Jelgavas Vēstures un mākslas muzejā tiks runāts par barikāžu laiku Jelgavā un par šā laika atspoguļojumu presē. Kocēnu novadā, Kokmuižas pils parterā, un Dikļos, Vika pasaku parkā, tiks iedegti barikāžu piemiņas ugunskuri, pie ugunskura ļaudis gaidīti arī Kuldīgā, Pilsētas dārzā. Savukārt Kocēnu novada Bērzaines pagasta bibliotēkā līdz 31. janvārim iespējams noskatīties dokumentālās filmas Tēva barikādes, Gvido Zvaigzne, Sausio Mūšis (Janvāra kaujas), Provokācijas anatomija un Barikādes: Būt vai nebūt Latvijai. Arī Liepājā 20. janvārī apmeklētājus gaida atnākam uz muzeja nodaļas Liepāja okupāciju režīmos pagalmu, kur tiks rīkots barikāžu atceres centrālais pasākums pie ugunskuriem. Skolu jaunatne varēs apmeklēt muzejpedagoģijas nodarbību Līvi un dziesmotā revolūcija.

***

uzziņai

Plānots, ka barikāžu dalībnieka apliecības izsniegtu tiem cilvēkiem, kuri apbalvoti ar 1991. gada barikāžu dalībnieka piemiņas zīmi un pateicības rakstiem. Tos saņēmuši vairāk nekā 31 000 cilvēku