Ceturtdiena, 25.aprīlis

redeem Bārbala, Līksma

arrow_right_alt Latvijā \ Rīgā

Eiropas lietu komisija iztaujās amatpersonas par Skanstes tramvaja projektu

© Vladislavs Poroškins/ f64 photo agency

Saeimas Eiropas lietu komisija trešdien, 11.janvārī, iepazīsies ar projektu Rīgas tramvaju infrastruktūras attīstībai, kas paredz nodrošināt sabiedrisko transportu Rīgas pilsētas vēsturiskā centra apkārtnē, tostarp centra savienojumu ar Skanstes apkaimi, aģentūru LETA informēja parlamenta Preses dienestā.

"Projektu nedrīkst turēt slepenībā, bet diemžēl līdz šim par to nav bijusi pietiekama komunikācija ar sabiedrību, radot bažas, ka cilvēki par Rīgas satiksmes projektu tiek turēti neziņā. Šim projektam paredzēts arī Kohēzijas fonda finansējums, un Eiropas lietu komisija kā komisija, kas uzrauga Eiropas Savienības fondu ieviešanu, ir reaģējusi uz sabiedrības bažām par iespējamo tramvaja izbūvi Lielo kapu teritorijā," uzsver komisijas priekšsēdētāja Lolita Čigāne (V).

Satraukumu par tramvaja līnijas būvi Lielo kapu teritorijā Saeimai vēstulē paudusi aktīvistu grupa "Lielo kapu draugi". Aktīvisti kategoriski iebilst pret jebkādu būvniecības ieceri, kas skar Lielo kapu teritoriju vai kādu no apbedījumiem.

Rīgas tramvaju infrastruktūras attīstības projekta mērķis ir nodrošināt modernu sabiedriskā transporta pakalpojumu, radot pievilcīgu un videi draudzīgu sabiedrisko transportu Rīgas pilsētas vēsturiskā centra apkārtnē un nodrošināt centra savienojumu ar Skanstes apkaimi.

Projekta kopējās izmaksas paredzētas 97,4 miljonu eiro apmērā. Kohēzijas fonda finansējums paredzēts 70 miljonu eiro apmērā, bet Rīgas pašvaldības sabiedrības ar ierobežotu atbildību "Rīgas satiksme" finansējums - 27,4 miljoni eiro.

Uz sēdi aicināti gan SIA "Rīgas satiksme", gan Centrālās finanšu un līgumu aģentūras pārstāvji. Tāpat sēdē piedalīties aicināti pārstāvji no Rīgas domes, Finanšu ministrijas, Satiksmes ministrijas un Kultūras ministrijas, kā arī pārstāvji no organizācijas "Sabiedrība par atklātību - Delna" un aktīvistu grupas "Lielo kapu draugi".

Sēde notiks plkst.9 Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas sēžu zālē Jēkaba ielā 6/8, 207.telpā.

Kā ziņots, Rīgas dome un "Rīgas satiksme" gan ir solījušas, ka tramvaja līnija būs tikai Senču ielā, neskarot Lielo kapu teritoriju, bet Rīgas domes Satiksmes departaments ir izsūtījis vēstules 46 zemes īpašniekiem par teritoriju, kas atrodas ielu sarkanajās līnijās, atsavināšanu.