Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Latvijā \ Rīgā

Lipinska: "Black box" teātra izveide iznīcinās dzīvnieku izmitināšanai paredzētās telpas

© Vladislavs Proškins, F64 Photo Agency

"Black box" teātra izbūve, kas pēc Rīgas cirka jaunā modeļa vīzijas pildītu cirka funkcijas tā rekonstrukcijas laikā, nozīmētu dzīvnieku izmitināšanai paredzēto telpu iznīcināšanu, aģentūrai LETA pauda cirka direktore un VSIA "Rīgas cirks" valdes locekle Lolita Lipinska.

Pievilcīgas pilsētvides biedrības Rīgas cirka jaunā modeļa vīzijas izstrādes gala ziņojumā, kas iesniegts Kultūras ministrijā (KM) un kas tiks izmantots cirka darbības plānošanai, teikts, ka stratēģiski cirka kompleksa pārbūvi vajadzētu sākt ar "black box" teātra izbūvi cirka ēkas pagalmā ar ieeju no Alfrēda Kalniņa ielas.

Lipinska norādīja, ka pēc šāda "black box" teātra izveides, kas prasītu valsts naudas ieguldīšanu "apšaubāmā eksperimentā", ikviens varētu būt drošs, ka ēkā dzīvniekiem vairs nākotnē vietas nebūtu.

Tāpat cirka direktore atzīmēja, ka KM grib Rīgas cirka ēku pārveidot par koncertzāli, kurā dzīvnieku nebūs vispār, neatkarīgi no tā, ka grozījumi Dzīvnieku aizsardzības likumā paredzēs Latvijā aizliegt tikai savvaļas dzīvnieku sugu demonstrēšanu cirkā.

Kā aģentūrai LETA teica KM Sabiedrisko attiecību nodaļas vadītāja Lita Kokale, cirka darbības īstenošanai tiks izmantots Pievilcīgas pilsētvides biedrības Rīgas cirka jaunā modeļa vīzija, ņemot vērā Rīgas cirka darbības stratēģiju 2017.-2020.gadam.

KM uzskata, ka Rīgas cirka turpmākai darbībai nepieciešamas pārmaiņas - tam jākļūst par daudzfunkcionālu un laikmetīgu cirka mākslas, mūzikas, dejas un citu starpdisciplināru pasākumu norises vietu. Turklāt īpaši jāattīsta cirka mākslas izglītības un rezidenču programmas, rēķinoties ar to, ka no 2018.gada būs jāatsakās no savvaļas dzīvnieku izmantošanas cirka priekšnesumos.

Rīgas cirks savā darbības stratēģijā 2017.-2020.gadam, kas patlaban ir iesniegta KM, joprojām iebilst pret savvaļas dzīvnieku aizliegšanu cirka izrādēs.