Ceturtdiena, 25.aprīlis

redeem Bārbala, Līksma

arrow_right_alt Latvijā \ Rīgā

Ziņojums: Kamēr remontē ēku, cirka izrādēm ir jāturpinās

© Alise Šulca/ f64

Laikā, kamēr galvenajā ēkā tiek veikta rekonstrukcija, ir svarīgi nodrošināt cirka mākslas pieejamību, teikts Pievilcīgas pilsētvides biedrības Rīgas cirka jaunā modeļa vīzijas izstrādes gala ziņojumā, kas iesniegts Kultūras ministrijā (KM) un kas tiks izmantots cirka darbības plānošanai.

Biedrības skatījumā, prioritārais mērķis laikā, kamēr notiek rekonstrukcijas darbi, ir nezaudēt esošo auditoriju, turklāt nepieciešams sākt darbu pie jaunu auditoriju piesaistes cirka mākslai un izpratnes radīšanu par mūsdienīgas cirka mākslas attīstību bez dzīvnieku izmantošanas izrādēs.

Rekonstrukcijas darbu laikā plānots veikt Rīgas cirka zīmola identitātes attīstību un mūsdienīgas komunikācijas izvedi, tostarp izplatot informāciju mājaslapās, sociālajos tīklos un citviet internetā.

Ziņojumā uzsvērts, ka ēka, kuru mantojis Rīgas cirks, iemieso tā identitāti un atrodas tā darbības centrā, tomēr laika gaitā tai piebūvētas papildtelpas, kurām nav arhitektoniskas vērtības un pielietojuma. Ņemot vērā restaurācijas darbu sarežģītību un faktu, ka 360 grādu skatuve nevarētu uzņemt laikmetīgo cirku visā tā daudzveidībā, stratēģiski cirka kompleksa pārbūvi vajadzētu sākt ar "black box" teātra izbūvi cirka ēkas pagalmā ar ieeju no Alfrēda Kalniņa ielas, uzskata biedrība. "Šī ēka ir ļoti svarīga no komunikācijas viedokļa, jo pildīs Rīgas cirka funkcijas un sagatavos publiku galvenās arēnas restaurācijas laikā," pausts ziņojumā.

Biedrības sagatavotajā ziņojumā rakstīts, ka nepieciešams pārdomāt esošo telpu plānojumu un pielietojumu, lai pielāgotu ēku jaunajām funkcijām - nepieciešams iekārtot telpas mākslinieku izmitināšanai, treniņiem un līdzīgām nodarbēm. "Aprīkojot Rīgas cirku ar minētajām telpām un iespējām, tas ievērojami palielinātu piedāvājumu, kas tiek sniegts publikai, iedzīvotājiem un mākslas nozarei kopumā."

KM Sabiedrisko attiecību nodaļas vadītāja Lita Kokale informēja, ka cirka darbības īstenošanai tiks izmantots Pievilcīgas pilsētvides biedrības Rīgas cirka jaunā modeļa vīzija, ņemot vērā Rīgas cirka darbības stratēģiju 2017.-2020.gadam.

KM uzskata, ka Rīgas cirka turpmākai darbībai nepieciešamas pārmaiņas - tam jākļūst par daudzfunkcionālu un laikmetīgu cirka mākslas, mūzikas, dejas un citu starpdisciplināru pasākumu norises vietu. Turklāt īpaši jāattīsta cirka mākslas izglītības un rezidenču programmas, rēķinoties ar to, ka no 2018.gada būs jāatsakās no savvaļas dzīvnieku izmantošanas cirka priekšnesumos.

Rīgas cirks savā darbības stratēģijā 2017.-2020.gadam, kas patlaban ir iesniegta KM, joprojām iebilst pret savvaļas dzīvnieku aizliegšanu cirka izrādēs.