Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Latvijā \ Rīgā

"Dzīvnieku brīvība" organizēs protestus pie ceļojošā cirka Rīgā

Attēlam ir ilustratīva nozīme © Scanpix

17. decembrī Purvciemā un 20. decembrī Zolitūdē notiks protesti pret dzīvnieku izmantošanu cirka "Tropicana" izrādēs, kurās dresētāju izturēšanās pret dzīvniekiem jau iepriekš raisījusi Latvijas sabiedrības sašutumu.

"Tropicana" ir ceļojošais cirks no Ukrainas, kurš ar savām izrādēm krievu valodā šogad paspējis apceļot daudzas Latvijas pilsētas un nesen ieradies Rīgā. Šovā tiek izmantoti vairāk nekā 20 dzīvnieki, tajā skaitā tīģeris, krokodili, pērtiķi, papagaiļi un pitons. Cirka "Tropicana" izrāžu saturs jau izsaucis sašutumu daudzos Latvijas iedzīvotājos. Šovā bērniem tiek rādīts, kā dresētājs pērtiķus "apdzirda" ar degvīnu un aicina publiku aplaudēt par šo rīcību. Savukārt krokodili šovā tiek kaitināti, apmētājot tos ar dažādiem priekšmetiem, spridzinot viņu mutēs gaisa balonus, bakstot tos ar skrūvgriezi, sperot ar kājām un velkot aiz astes pa zemi. Krokodili izrāda acīmredzamas stresa pazīmes, cenšas bēgt un aizstāvēties no dresētāja, bet cirka darbinieki aicina publiku aplaudēt.

"Ir šokējoši un ļoti skumji, ka Latvijā vēl arvien notiek šādi šovi, kuros bērniem tiek mācīta klaji cietsirdīga izturēšanās pret dzīvniekiem," norāda biedrības "Dzīvnieku brīvība" valdes locekle Katrīna Krīgere. "Šāda barbariska izklaide uz dzīvnieku ciešanu rēķina ir pretrunā mūsdienīgas sabiedrības vērtībām."

Biedrība "Dzīvnieku brīvība" aicina ikvienu piedalīties protesta akcijās pret savvaļas dzīvnieku izmantošanu izklaidē, kas notiks pie cirka "Tropicana" telts sestdien, 17.decembrī, plkst.15.00 Purvciemā, blakus T/C "Minskas centrs" un otrdien, 20.decembrī, plkst.17.00 Zolitūdē, Anniņmuižas bulvārī. Paredzams, ka protestos piedalīsies daudzi desmiti cilvēku.

Ņemot vērā zinātnieku un veterinārārstu atzinumus par dzīvnieku labturības problēmām cirkos, daudzās Eiropas valstīs savvaļas sugu dzīvnieku izmantošana cirkos jau ir aizliegta. Pēc ilgstošiem Latvijas sabiedrības protestiem pret dzīvnieku cirku un sekojot Eiropas Veterinārārstu federācijas aicinājumam aizliegt savvaļas dzīvnieku izmantošanu cirkos visā Eiropā, Latvijas Zemkopības ministrija sadarbībā ar citām valsts iestādēm un nevalstiskajām organizācijām šogad izstrādāja grozījumus Dzīvnieku aizsardzības likumā, kas noteiks aizliegumu cirkā izmantot savvaļas sugu dzīvniekus. Likumprojekts šobrīd tiek virzīts uz izskatīšanu Saeimā.