Otrdiena, 16.aprīlis

redeem Alfs, Bernadeta, Mintauts

arrow_right_alt Latvijā \ Rīgā

Zolitūdes mācība vēl nav izvērtēta

ATCERE. piemiņas vieta zolitūdē, priedaines ielā 20. ikdienā par 21. novembra traģēdiju atgādina no stikla un betona veidots piemineklis. Reizi gadā šeit pulcējas cilvēki, lai kopīgi atcerētos dažu cilvēku bezatbildības un paviršības dēļ zem veikala drupām bojāgājušos un godinātu viņu piemiņu © F64

Zolitūdes traģēdijas atceres pasākumā debesīs uzlidoja 54 baloni – atgādinājums par 54 bojāgājušajiem 2013. gada 21. novembra pēcpusdienā, kad sagruva lielveikala Maxima jumta konstrukcija. Bojāgājušo tuvinieki, draugi, kolēģi, kaimiņi, izdzīvojušie, izglābtie un glābēji – cilvēkus uz traģēdijas vietu Rīgā, Priedaines ielā 20, atveda gan atmiņas, gan emocijas.

Uz piemiņas pasākumu bija ieradies Valsts prezidents Raimonds Vējonis, kā arī Rīgas domes priekšsēdētājs Nils Ušakovs (SC), vicemērs Andris Ameriks (GKR) un Ministru prezidents Māris Kučinskis. Apmēram nedēļu pirms Zolitūdes traģēdijas trešās gadadienas premjers Latvijas Televīzijas raidījumā Rīta panorāma sacīja, ka pēc veikala Maxima sagrūšanas «esam ļoti pastiprinājuši birokrātiju uz papīra un par maz pasākumu veikts tieši būvniecības objektos - nedaudz esam iesoļojuši otrā grāvī». Viņš aicināja izvērtēt, vai bijuši efektīvi veiktie pasākumi būvniecības kontrolē un uzraudzībā un kāpēc vairāki investori nevarot būvēties «tikai pārlieku lielās birokrātijas dēļ». Latvijas Būvinženieru savienības valdes loceklis Leonīds Jākobsons vērtējis, ka trīs gadu laikā būvniecības nozarē drošības jautājumiem nav pievērsta pietiekama uzmanība, drīzāk gan - projektu formālai izvērtēšanai un saskaņošanai. Pēc Zolitūdes traģēdijas būveksperti konstatēja, ka veikala jumta konstrukcija iegruva nepareizi aprēķinātas jumta slodzes dēļ.

Zolitūdes traģēdijas krimināllieta vēl tiek skatīta tiesā, arī civilprocesi nav iztiesāti pēdējā tiesu instancē. Pēc tam, kad SIA Maxima Latvija un SIA Tineo bojāgājušo ģimenēm piedāvāja naudas atbalstu 100 000 eiro apmērā par katru bojāgājušo ģimenes locekli, Talsu rajonā tiesā aizvadītajā nedēļā ir izbeigta viena tiesvedība pret abiem iepriekš minētajiem uzņēmumiem. Pieņemt naudu vai turpināt uzturēt prasību tiesā ir cietušo izvēle. Abi uzņēmumi arī informēja, ka tiek gatavots risinājums, kā izmaksāt naudu cietušajiem, kuri guvuši miesas bojājumus. Finansiālais atbalsts nebūs vienāda summa visiem, bet katram cietušajam atšķirīga.