Trešdiena, 24.aprīlis

redeem Nameda, Ritvaldis, Visvaldis

arrow_right_alt Latvijā \ Rīgā

Rīgas apgabaltiesa šogad izskatījusi teju 800 krimināllietas

© F64

Rīgas apgabaltiesa šogad apelācijas instancē saņēma 809 krimināllietas, no kurām tiesa izskatīja 791 lietu.

Kā aģentūrai LETA pastāstīja tiesas priekšsēdētaja Daiga Vilsone, pašlaik tiesā neizskatītas palikušas 393 lietas. Vilsone uzsvēra, ka patlaban tiesā neveidojas krimināllietu uzkrājums, kas vērtējams ļoti pozitīvi.

Salīdzinājumam, pērn apelācijas instancē tiesa bija saņēmusi 1060 krimināllietas, no tām tiesa pērn pabeidza skatīt 1075 lietas, bet 375 palika neizskatītas.

Savukārt apelācijas instancē saņemto civillietu skaits apgabaltiesā šogad samazinājies līdz 2633 lietām, no kurām pašlaik pabeigtas ir 2468 lietas. Tiesā neizskatītas palikušas 1182 civillietas, bet kopumā visi tiesneši šogad ir piedalījušies 6816 procesos. Tiesas priekšsēdētāja vērtēja, ka tā vērtējama kā ļoti liela slodze.

Pērn apelācijas instancē tiesa saņēma 3589 civillietas un apgabaltiesa pabeidza skatīt 3420 lietas, savukārt 1106 bija palikušas neizskatītas.

Pirmajā instancē apgabaltiesā neizskatītas ir palikušas trīs krimināllietas, kā arī 31 civillieta, tostarp tā dēvētās vecās maksātnespējas lietas, piemēram, "Latvijas Krājbankas" process.

Tiesas priekšsēdētāja pastāstīja, ka tiesā kopumā ir 61 tiesneša amata vieta, tajā skaitā 35 amata vietas Civillietu tiesas kolēģijā un 26 - Krimināllietu tiesas kolēģijā. Vilsone piebilda, ka no nākamā gada 1.janvāra tiesai ir piešķirtas divas papildu tiesneša amata vietas, kuras plānots iekļaut Civillietu tiesas kolēģijas struktūrā.

"Mēs ļoti ceram, ka arī turpmāk varēsim nodrošināt tādus pašus termiņus, kā tas ir pašlaik. Mēs sekojam tam, lai termiņi būtu tādi, kādus tos esam definējuši. Tie nav tik optimistiski, kā var nodrošināt citas apgabaltiesas, jo mums ir lielāks ienākošo lietu skaits, līdz ar to arī lielāka noslodze," paskaidroja apgabaltiesas priekšsēdētāja.