Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Latvijā \ Rīgā

Bezdarba līmenis gada beigās varētu pieaugt līdz 8,6%

© Vladislavs Proškins/ f64 photo agency

Bezdarba līmenis gada beigās varētu pieaugt līdz 8,6%, prognozē Nodarbinātības valsts aģentūra (NVA).

Kā aģentūrai LETA pastāstīja NVA pārstāve Sabīna Dzerkale, oktobra beigās prognozētais bezdarba līmenis ir 8,1% - iepretim 7,9% septembrī.

NVA norāda, ka arī sezonai ir ievērojama ietekme uz bezdarba līmeni, tomēr gada griezumā var redzēt nelielu situācijas uzlabošanos, pretējā gadījumā bezdarba līmenis septembrī būtu tāds pats kā pirms gada, tomēr faktiskais uzlabojums ir ievērojams - 0,4 procentpunkti.

Tas esot skaidrojams ar sociālekonomiskās situācijas pakāpenisku uzlabošanos, ko ietekmē vairāki faktori, piemēram, no jauna reģistrēto bezdarbnieku skaita samazinājums. Ja salīdzina ar iepriekšējo gadu, tad šogad bezdarbnieka statusu vidēji mēnesī iegūst par 290 cilvēkiem mazāk, kas var norādīt uz to, ka cilvēki mazāk zaudē darbu.

Tāpat NVA reģistrēto vakanču skaits ir par 5231 jeb 13% lielāks nekā pērn, kā arī šogad darbā deviņos mēnešos iekārtojušies 57 172 bezdarbnieki jeb par 5% vairāk nekā šajā pašā periodā pirms gada.

Jau ziņots, ka septembrī reģistrētā bezdarba līmenis Latvijā kopš 2018.gada pirmo reizi noslīdējis zem 8% atzīmes un bija 7,9%.