Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Latvijā \ Rīgā

NSL norāda uz nesakārtotību, kas rada miljonos mērāmus zaudējumus

© Vladislavs Poroškins/ f64 photo agency

Partijas "No sirds Latvijai" (NSL) Saeimas frakcijas šodien, spriežot par nākamā gada finanšu vajadzībām iekšlietu sfērā, norādīja uz nesakārtoto robežu, kas valstij rada miljonos eiro mērāmus zaudējumus.

Pirms valsts budžeta skatīšanas Saeimā NSL deputāti par iekšlietu sistēmas jautājumiem iztaujāja Iekšlietu ministrijas (IeM) valsts sekretāri Ilzi Pētersoni-Godmani, aģentūru LETA informēja NSL pārstāvis Valdis Freidenfelds.

Deputāti sarunā vērsa uzmanību uz to, ka nav pieļaujama kavēšanās ar Latvijas robežas sakārtošanu - jau ir pagājuši vairāk nekā 25 gadi kopš valsts neatkarības atjaunošanas, taču robežas ar Krieviju iekārtošanu plānots pabeigt tikai 2019.gadā, bet robežas ar Baltkrieviju ierīkošanu sāks tikai nākamgad.

"Protams, ir populāri aizbildināties ar nepietiekamu finansējumu, taču šajā gadījumā ir jājautā, kam ir izdevīga neierīkota robeža, kuru joprojām šķērso bēgļi un kontrabandisti, kas rada valstij miljonos eiro mērāmus zaudējumus," politiskā spēka viedokli pauž Freidenfelds.

NSL ar Pētersoni-Godmani šodien sprieda arī par iekšlietu sistēmas darbinieku atalgojumu, materiāltehnisko nodrošinājumu, plāniem paaugstināt policistu kvalifikāciju, kā arī jautājumiem, kas saistīti ar bēgļu uzņemšanu.

Frakcija uzskata, ka IeM pārziņā esošo institūciju efektīvs darbs ir būtisks Latvijas valsts un tās iedzīvotāju drošības garantēšanai. Tāpēc pamatota ir papildu līdzekļu piešķiršana IeM jaunajām politikas iniciatīvām 2017.gadā, tostarp jaunas darba samaksas sistēmas ieviešanai (atalgojuma palielināšanai IeM sistēmas iestāžu un Ieslodzījuma vietu pārvaldes amatpersonām ar speciālajām dienesta pakāpēm), kā arī robežas ar Krieviju un Baltkrieviju iekārtošanai.

Savukārt turpmākajos gados nepieciešams palielināt arī finansējumu iekšlietu sistēmas infrastruktūras attīstībai - tostarp Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienestam un Valsts policijai (VP). Kā viena no kritiski svarīgām tēmām tikšanās laikā tika skarts jautājums par VP izmeklēšanas kapacitātes un kvalitātes paaugstināšanu, jo ar policijas darbu nav apmierināti ne iedzīvotāji, ne prokurori, ne tiesneši.

NSL pirms budžeta skatīšanas iepriekš tikās ar Satiksmes ministrijas pārstāvjiem. Savukārt nākamnedēļ deputāti iztaujās Veselības ministriju par plānotajiem pasākumiem veselības aprūpes uzlabošanā un nepieciešamo finansējumu obligātās veselības apdrošināšanas ieviešanai. Vēl oktobrī paredzēta tikšanās ar Izglītības un zinātnes ministrijas vadību, kuras laikā centrālais būs jautājums par pedagogu atalgojumu un iecerētajām reformām izglītības jomā.