Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Latvijā \ Rīgā

Digitalizē galvaspilsētas kapus

UZSKAITA UN SASKAITA. Rīgas kapsētas pamazām tiek digitalizētas, un informācija par apbedītajiem un kapavietām vairs nav jāmeklē tikai tā dēvētajās kapu grāmatās © F64

No 2013. līdz 2015. gadam Rīgā veikta I Meža, II Meža, Miķeļa, Raiņa, Sarkandaugavas, Sarkandaugavas Kalna, Pleskodāles, Biķeru, Juglas, Matīsa un Lāčupes kapsētu inventarizācija.

Lai varētu digitalizēt divas lielākās kapsētas - Jaunciema un Bolderājas -, nepieciešami 136 000 eiro. Rīgas pilsētas pašvaldība 2016. gada budžetā neparedzēja šādus finanšu līdzekļus. Rīgas kapsētas kopumā aizņem 450 hektāru, un tajās ir miljoniem kapavietu.

Digitalizējot tiek uzmērītas kapavietas, veikta to fotofiksācija, izveidots kartogrāfisks materiāls, iegūta informācija par kapavietu - apbedīto personu uzvārda, vārda, miršanas gada fiksācija no kapa pieminekļa plāksnes un kapu grāmatām. Rīgas kapsētu pārvaldes priekšnieka vietas izpildītājs Gints Zēla skaidro, ka kopš pagājušā gadsimta sākuma informācija par apbedījumiem bija ierakstīta tā dēvētajās kapu grāmatās, bet daļa no tām ir pazudusi. Digitalizējot tiek veikta mirušo reģistrācijas grāmatu skenēšana un informācijas digitalizācija, kapavietu uzturēšanas līgumu skenēšana un kapsētu informācijas sakārtošana. Rīgas pašvaldības kapsētās kapavietu pieminekļi digitalizācijas procesā netiek uzmērīti, fotografēti vai kā citādi fiksēti, lai tos vēlāk varētu, piemēram, atjaunot.

Ar kultūras pieminekļu pašreizējā stāvokļa fiksēšanu nodarbojas Valsts kultūras pieminekļu aizsardzības inspekcija. Apdraudētiem valsts kultūras un valsts aizsargājamiem pieminekļiem veiks 3D skenēšanu un modelēšanu, un šos datus varēs izmantot pieminekļa atjaunošanā. Tiek iegūti pieminekļa uzmērījumi, kā arī izstrādāts virtuāls 3D modelis, lai saglabātos informācija par objekta apjomiem, materiālu, formu. Trīsdimensionālās skenēšanas un modelēšanas darbus paredzēts veikt alus darītavai Talsu novada Ārlavas pagastā, Baltmuižas kungu mājai, Daugavgrīvas cietokšņa apbūvei un kapličām gar Miera ielu Rīgā.

Interneta vietnē www.cemety.lv ir pieejama informācija par digitalizētajām un digitalizēt plānotajām Latvijas kapsētām un tajās apbedīto personu skaitu. Pašlaik ir digitalizēta un apkopota informācija par 367 768 apbedījumiem. Iedzīvotājiem paredzēts atsevišķs portāls - apbedīto informācijas meklēšanai, apskatīšanai kartēs, kā arī apbedīto un kapa vietu informācijas papildināšanai. Vietnē iespējams iegūt informāciju par kapusvētkiem, svecīšu vakariem u.c.