Otrdiena, 16.aprīlis

redeem Alfs, Bernadeta, Mintauts

arrow_right_alt Latvijā \ Rīgā

Rīdziniekus priecē Latgaļu diena

© f64

Šodien savas garšas kārpiņas varam luutināt un par amatnieku veikumu brīnīties - Latgales dienās Rīgā, Jēkaba laukumā.

Latgales dienā Rīgā viesus gaida Latgales Tematisko ciemu programma ar ceļojošo tirgu, amatnieku darbošanos, latgaliešu mūziku un dejām. Šogad skanēs arī mūzika no populārām latgaliešu filmām, un sevi prezentēs Zilupes filmu ciems.

Apmeklētāji varēs iegādāties Latgales lauku labumus - smaržīgu, uz kļavu lapām un klona ceptu rupjmaizi, lauku sievu sietu mājas sieru, kūpinātu gaļu, mājas desas un speķi, aveņu un upeņu mājas vīnus, īstu lauku alu, marmelādes no ogu sulām, medus un vaska izstrādājumus, zāļu tējas, čiekuru ievārījumu, latgaliešu arbūzus, kā arī zupu no lielā saimes katla.

Jēkaba laukumā varēs vērot gan podnieku darbošanos ar mālu, audēju aušanu stellēs, gan kalēja kalšanu kalvē, pinēju prasmes klūgu šķelšanā un vīšanā, tāšu gleznu izgatavošanu, kā arī iegādāties amata meistaru izstrādājumus - tradicionālo Latgales keramiku, pinumus, izšuvumus u.c. Visas Latgales dienas garumā darbosies radošās darbnīcas, rotu izgatavošanā, tapošanā, meldru zirdziņu izgatavošanā, dažādu mūzikas instrumentu, svilpaunieku izgatavošanā un vainagu pīšanā.

Tirgus atraktivitāti spilgtinās latgaļu sarunvalodas, jautru tautas deju un mūzikas klātbūtne. Gunārs Igaunis iepazīstinās ar kokles tapšanu, kokles spēles mākslu, varēs izmēģināt veiksmi ātrajos latgaļu valodas kursos un nopelnīt kādu balvu. Būs iespēja iepazīties ar tūrisma piedāvājumu Latgalē un tematisko pasākumu grafiku Latgales tematiskajos ciemos.

No plkst.10 līdz 12 visi Latgales dienas ciemiņi varēs iepazīties ar ceļojošā tirgus dalībniekiem un Latgales tematiskajiem ciemiem - Višķu amatnieku ciemu, Nākotnes ozolu ciemu, Skaistās Izabellas ciemu, Kotleru vīna ciemu, Tirgus ciemu, Muzikantu ciemu, Goda saimnieču ciemu, Turku pirts ciemu, Raibās pūralādes ciemu, Zilupes filmu ciemu, Līksnas muižas parka ciemu, zirgu ciemu.

Skatītājus priecēs kapela "Augusti" no Līvānu novada. Ar latgaliešu kino mūziku iepazīstinās grupa "Miggla" no Aglonas novada. Deju kopa "Vanagi" no Vārkavas novada un jaunieši no Līvānu deju kolektīva "Silava" ievadīs apmeklētājus tautu dejas solī.

Pasākuma noslēguma daļā, no plkst.18 līdz 19, paredzēta tradicionālā sadziedāšanās ar muzikantiem. Visi pasākuma apmeklētāji varēs dziedāt līdzi latgaliešu populāro godu dziesmu "Pi Dīveņa gari goldi".