Ceturtdiena, 25.aprīlis

redeem Bārbala, Līksma

arrow_right_alt Latvijā \ Rīgā

Jāņa Streiča randiņš ar aktrisēm Rīgas svētkos

815. GADSKĀRTA. Rīgas centrs nedēļas nogalē trīs dienas kļūs par pilsētas svētku norises vietu. Rīgas svētku rīkotāji piedāvā tik daudz pasākumu, ka nāksies teleportēties, lai apmeklētu kaut pusi no tiem © Dmitrijs SUĻŽICS, F64 Photo Agency

Rīgas svētkos no 12. līdz 14. augustam pilsētas 815. gadadienā godā celts kino un mūsu kino maestro Jānis Streičs, kurš septembrī svinēs 80. dzimšanas dienu.

Kino varēs skatīties ne tikai Rīgas centrā, bet arī apkaimēs, par kino runās, dziedās un stāstīs gan Vērmanes dārzā, gan kultūras centrā Imanta, gan Grīziņkalnā. Ikviens laipni aicināts uz nepabeigtajām vakariņām ar režisoru Jāni Streiču kinoteātrī Splendid Palace, bet viņš pats dosies uz publisku randiņu ar savas dzīves liktenīgajām aktrisēm. Tādu ir vairāk nekā 30, bet uz tikšanos solījušas atnākt 26. Kāda no viņām esot filmējusies septiņarpus Streiča filmās, bet cita - jau kopš dzimšanas.

Režisors viesus gaidīs pie grezni klāta galda sestdien trīs tūrēs - pulksten 16, 17 un 18. Tad būs iespēja apsēsties un parunāt ar J. Streiču un aktieriem par kino, dzīvi un pilsētu. «Jānis Streičs ir brīnišķīgi filmējis Rīgu,» saka kinokritiķe Daira Āboliņa. Kinoteātrī Splendid Palace bez maksas būs skatāma režisora uzņemtā filma Nepabeigtās vakariņas (1979) - latviešu gaumē. Neko sīkāk par latviešu gaumes īpatnībām svētku rīkotāji neizpauž. Vien to, ka J. Streiča viesiem piedāvāšot tādu ēdienkarti, kā šajā filmā minēts. «Mēs nevaram novirzīties no Jāņa Streiča scenārija,» smejas D. Āboliņa.

Šogad kino svinēšana notiks Grīziņkalnā, kur 12. augustā muzicēs grupa Menuets un tiks demonstrēta režisora Rolanda Kalniņa filma Elpojiet dziļi. Savukārt kultūras pilī Ziemeļblāzma apmeklētājiem sestdien būs grūti izvēlēties, ko skatīt un kurp doties - būs gan koncerti, gan tiks rādītas īsfilmas, kinohronikas, dokumentālās filmas (arī Dzintara latvietis 87, Mans tēvs baņķieris) un īsfilma Rainis. Bet pie Rīgas kultūras un atpūtas centra Imanta 13. augustā varēs kļūt par aktieri. Kāds tādējādi, iespējams, īstenos senu sapni. Tur tiks uzņemtas slavenās Jāņa Streiča filmas Mans draugs - nenopietns cilvēks jaunais ekranizējums Mans draugs patiešām nenopietns cilvēks uzņemšanas laukumā. Atraktīvākos dalībniekus atlasīšot videoprovēm, un tajā pašā dienā viņi varēs filmēties filmas ainās.

Svētki tiks ieskandēti piektdien, 12. augustā, pulksten 20.30 ar koncertu Saklausi kino! Vērmanītī. Pulksten 19 Līvu laukumā atklās tēlnieka Ģirta Burvja veidoto piemiņas zīmi pirmajam kinoseansam Rīgā. Būs arī brīvdabas kinoseanss. Kulminācija gaidāma svētdien, 14. augustā, Daugavmalā, 11. novembra krastmalā. Pusdienas laikā krastmala kļūs par filmēšanas laukumu, kurā tiks veidota jauna filma Kaisle uz akmens. Tiks iesaistīti klātesošie svētku apmeklētāji, un pirmizrāde paredzēta tās pašas dienas vakarā pulksten 20.45 uz lielās skatuves ekrāniem. Bet pirms tam lielākajā Rīgas brīvdabas kinoteātrī - 11. novembra krastmalā - tiks rādīta J. Streiča latviešiem tik mīļā filma Limuzīns Jāņu nakts krāsā.

Svētku dienās, 13. un 14. augustā, Rīgas pilsētas sabiedriskajā transportā varēs braukt bez maksas.