Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Latvijā \ Rīgā

Rudenī sāksies sarunas pie grāmatām

© Ilustratīva bilde

Rīgas Centrālā bibliotēka aicināja brīvprātīgos pieteikties skaļās priekšā lasīšanas projektam Sarunas un grāmatas – līdzņemšanai.

Tādā veidā cilvēki uzrunāti pirmo reizi, un Rīgas Centrālās bibliotēkas projektu vadītāja Ilze Apine neslēpj prieku un apbrīnu. Ar bažām gaidījusi, vai kāds vispār atsauksies, bet brīvprātīgo ir desmitreiz vairāk, nekā projektā uzreiz iespējams iesaistīt. Starp viņiem - arī četri aktieri. Nu jādomā, kā projektu varētu turpināt. Vispirms tas ir jāuzsāk.

Lasīšana notiks rudenī - septembrī, oktobrī un novembrī. Plānots lasīt priekšā avīzes, žurnālus vai grāmatas sociālās aprūpes iestādēs cilvēkiem, kuri uzturas ilgstoši. Rīgā šādās iestādēs atrodas ap 1300 cilvēku, un viņi cieš ne vien no informācijas, bet arī uzmanības deficīta, tāpēc brīvprātīgie tiek aicināti ziedot nevis naudu vai priekšmetus, bet gan savu laiku, mazu savas dzīves daļu un lasīt priekšā tieši aprūpējamajiem un tieši to, kas viņus interesē. «Mans novērojums - cilvēkiem vajag sarunāties,» uzsver I. Apine.

Viņai zvanīts no Liepājas, Madonas, Gulbenes, Alūksnes, cilvēki ir gatavi paši apmaksāt ceļu un jau sāk kalkulēt, kad varēs atbraukt uz Rīgu un palasīt priekšā. Kāda meitene īsi pirms projekta sākšanas - augusta beigās - kļūs pilngadīga, bet pieteikusies priekšā lasītājos jau tagad un priecājas, ka viss sakritis tik veiksmīgi. Atsaukties tika aicināti brīvprātīgie no 18 gadu vecuma ar piemērotu dikciju un latviešu un/vai krievu valodas zināšanām sarunvalodas un lasītprasmes līmenī, bet pieteikušies arī ukraiņu un spāņu valodas zinātāji.

«Stāsti, ko uzklausu, ir aizkustinoši,» līdzpriecājas I. Apine.

Skaļā priekšā lasīšana ieplānota piecās Rīgas sociālās aprūpes iestādēs - sociālās aprūpes centros Mežciems (Malienas ielā 3), Gaiļezers (Hipokrāta ielā 6), Stella Maris (Birzes ielā 54), Pārdaugava (Garozes ielā 15) un Ciāna (Mārupes ielā 14). Plānots, ka katrs brīvprātīgais latviešu vai krievu valodā lasīs septiņas reizes pa 30 līdz 40 minūtēm. Tātad katrā no piecām sociālās aprūpes iestādēm notiks 35 lasīšanas pasākumi. Tie var būt gan lasījumi vienam cilvēkam, gan klausītāju grupai. Ilze gan piebilst, ka nepieciešamo 25 cilvēku vietā atsaukušies vairāk nekā 200, tāpēc tiek veidota brīvprātīgo kartotēka, bet viņa nesola, ka visi varēs iesaistīties tieši šajā projektā. Ja kāds nu ļoti, ļoti vēlas piedalīties, tad līdz 15. augustam lai raksta uz epastu projekti@rcb.lv. Kas zina, iespējams, izveidosies jauna brīvprātīgo kustība, kas sarunas un priekšā lasīšanu turpinās gan Rīgas, gan citu pilsētu un novadu sociālās aprūpes iestādēs. Ideja nu ir iekustināta.

Projekta ietvaros katram brīvprātīgajam paredzētas divas grupu nodarbības: publiskas uzstāšanās prasmēs (elpošana, darbs ar stresu, sagatavošanās) un saskarsmē ar vecuma un slimību raisītām īpatnībām. Priekšā lasītājiem tiks apmaksāti ceļa izdevumi, t. i., izsniegtas braukšanas biļetes. Finansējums piešķirts braucienu apmaksai tikai 25 cilvēkiem. «Man ir teikuši - nevajag neko apmaksāt, braukšu ar mašīnu, samaksāšu pats,» I. Apine atstāsta sarunas ar zvanītājiem, kas ir gatavi kļūt par brīvprātīgajiem lasītājiem.

Ar katru no brīvprātīgajiem tiks slēgts līgums, kuru parakstīs Rīgas Centrālās bibliotēkas direktore. Projekta noslēgumā - sertifikāts par brīvprātīgo darbu un lasītāju un klausītāju kopīgs sarīkojums.

Projektu Sarunas un grāmatas - līdzņemšanai finansē Rīgas domes Izglītības, kultūras un sporta departaments Sabiedrības integrācijas programmas ietvaros.