Otrdiena, 23.aprīlis

redeem Georgs, Jurģis, Juris

arrow_right_alt Latvijā \ Rīgā

Brīvdabas treniņi ikvienam bez maksas

DAUDZ SPORTOT GRIBĒTĀJU. Par spīti mainīgajiem laikapstākļiem, uz pirmo brīvdabas trenažieru nodarbību ieradās samērā daudz cilvēku. Treneris Roberts Radičuks priecājas, ka rīdzinieki sporto © F64

«Cilvēki uz nodarbībām nāk un, par spīti mainīgajiem laikapstākļiem, sporto. Labākais, ka tā ir regulāra lieta. Cilvēki mūs pamana. Varbūt pirmajā reizē šaubās, vēl apsver, bet nākamajā jau pievienojas,» stāsta Latvijas Tautas sporta asociācijas (LTSA) brīvdabas sporta nodarbību vadītājs Roberts Radičuks.

Rīgas domes Labklājības departaments pa vasaru organizē bezmaksas nūjošanas, vingrošanas un brīvdabas trenažieru nodarbības. «Katru treniņu vada dažādi sportisti, un tos apmeklē dažādi cilvēki,» skaidro Rīgas domes Labklājības departamenta Iedzīvotāju informēšanas sektora vadītāja Lita Brice. 2015. gadā vairāk nekā 250 rīdzinieku izmantoja iespēju 20 nodarbībās darboties ar brīvdabas trenažieriem, tāpēc šogad Labklājības departaments sadarbībā ar LTSA nolēma nodarbības atkārtot. Pirmdien notika pirmais brīvdabas trenažieru treniņš, un šovakar iespējams apmeklēt otro.

Treneris R. Radičuks stāstīja, ka nodarbības piemērotas cilvēkiem ar dažādu fizisko sagatavotību. «Katrā reizē izmantosim kādu elementu no brīvdabas trenažieriem. Nodarbības ilgums ir stunda, un slodze der ikvienam. Ja vēl kāds domā, tad noteikti lai atnāk kaut paskatīties, kā viss notiek,» skaidroja R. Radičuks. Treniņi ir daļēji informatīvi, proti, cilvēki var smelties idejas vingrinājumiem, lai pēc tam paši tos izmantotu.

Kamēr treneris pirms nodarbības sagatavoja sportošanas vietu, apkārt pulcējās pirmie apmeklētāji. Treniņa sākumā sāka smidzināt, bet tas atnākušos nenobiedēja, un trenera entuziasms lika pasmaidīt ikvienam.

«Esmu brīvdabas aktivitāšu cienītāja un mēģinu izsekot, kur notiek kāds pasākums. Sākumā paskatos, tad, ja ir brīvs laiks, piedalos,» stāstīja rīdziniece Inita. «Zinu, ka treniņi ir labi organizēti. Par šo nodarbību uzzināju no trenera Mežaparkā kādā treniņā. Ir patīkami pamainīt vietu.» Bez Initas treniņu apmeklēja vēl vismaz desmit dažāda vecuma cilvēku. Āgenskalna iedzīvotājs Andris ar sievu uz nodarbību ieradās, lai iemācītos pareizi veikt dažādus vingrinājumus. «Izlasīju portālā par šo nodarbību un nolēmu atnākt, lai saprastu, ko daru pareizi, ko ne. Ikdienā arī skrienu, bet gribas ko pamainīt arī.» Abiem vienīgais satraukums bija par iespējamu lietusgāzi. Savukārt skolniece Emīlija no rīta pa radio bija dzirdējusi par nodarbību un nolēma izmēģināt: «Piecus gadus trenējos vieglatlētikā, un septembrī mums būs čempionāts Čehijā. Tā kā mums vasarā treniņi ir reti, gribas uzturēt fizisko formu.» Vēl no Āgenskalna ieradās jaunieši, kuri vēlējās pēc darba izkustēties. «Tepat netālu dzīvojam, un patīk iet ārā pastaigāties, paskriet. Priecājos, ka nodarbība notiek šeit, jo Mežaparks ir pārāk tālu. Labi, ka draudzene pateica, ka arī šeit tagad ir,» atzina Linda.

Projekts norisināsies līdz vasaras beigām katru nedēļu pirmdienās un trešdienās. Brīvdabas trenažieru treneris R. Radičuks uzskata, ka Rīgas iedzīvotāji mīl sportot un sevišķi brīvā dabā. Arī pagājušajā gadā līdzīgos projektos atsaucība bija liela: «Ja mums ļautu turpināt nodarbības, tad cilvēki nāktu arī ziemas periodā.»

Brīvdabas trenažieru nodarbību laiki

• Pirmdienās: pie Māras dīķa Arkādijas parkā Rīgā no 19 līdz 20 jūlijā, augustā un septembrī

• Trešdienās: Rīgas Klasiskās ģimnāzijas sporta stadionā no 19 līdz 20 jūlijā, augustā un septembrī

Plašāka informācija: www.ld.riga.lv