Ceturtdiena, 25.aprīlis

redeem Bārbala, Līksma

arrow_right_alt Latvijā \ Rīgā

Eksperti: Rīgai vairāk jādomā par investīciju piesaisti

© F64

Latvijas galvaspilsētai Rīgai vairāk būtu jādomā par investīciju piesaisti, šodien domnīcas "Certus" rīkotajā diskusijā "Brexit iespējas. Vai spēsim tās izmantot?" atzina uzņēmējdarbības un biznesa nozares eksperti.

Ekonomikas ministra padomnieks Gatis Eglītis kritizēja, ka Rīgas pašvaldībai trūkst biznesa domāšanas, biznesa pieejas. Viņa ieskatā, Rīga pašlaik nespēj piedāvāt tādu servisu kā Lietuvas galvaspilsēta Viļņa tādos jautājumos kā darbinieku piesaiste, telpas, nekustamā īpašuma atlaides. Eglītis novērojis, ka Rīgu interesē kaķi, velojoslas, brīvbiļetes un līdzīgi jautājumi. Tas ir trūkums, secināja ekonomikas ministra padomnieks.

Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras prezidents Aigars Rostovskis aicināja: ja Rīga ir potenciālais "draiveris", tad jāstrādā intensīvāk un tas kaķis jāpamaina uz citām lietām.

Bijušais ekonomikas ministrs, Latvijas Startapu asociācijas valdes loceklis Daniels Pavļuts pauda viedokli, ka investoriem būtu jākomunicē tieši Rīgā, jo Rīga ir labāks un labāk pazīstams zīmols. Pavļuts vērsa uzmanību, ka Rīga piedāvā daudz iespēju - tā ir liela pilsēta, kuras infrastruktūra ļauj ietilpināt vēl 300 000-400 000 cilvēku, neko daudz nemainot, jo Rīga ir miljonu pilsēta, bet pašlaik tajā dzīvo ap 700 000 cilvēku. Turklāt Rīgai ir laba transporta sasaiste ar citām valstīm.

Investīciju baņķieris Ģirts Rungainis sacīja, ka Rīga ir vērtība, tā ir brīnišķīga pilsēta, bet līdz šim esam uzrādījuši sliktu spēju operēt šo aktīvu. Spriežot par investīciju piesaistes iespējām, pie galda jāsēž arī Rīgai, jo tas ir Rīgas jautājums, ārpus Latvijas galvaspilsētas nekā nav, ja vērtē no globālu investīciju viedokļa, secināja eksperts. Viņš atzīmēja, ka Rīga un tās apkārtnes teritorija ir Latvijas pilsētvalsts. "Rīga ir Baltijas jūras un Ziemeļu reģiona Singapūra vai Honkonga," salīdzināja Rungainis.