Ceturtdiena, 25.aprīlis

redeem Bārbala, Līksma

arrow_right_alt Latvijā \ Rīgā

Par 23 000 eiro pie Brīvības pieminekļa izgatavos un uzstādīs trīs informatīvās zīmes no bronzas

© f64/ Lauris Aizupietis

Rīgas pašvaldības aģentūra "Rīgas pieminekļu aģentūra" (RPA) par 23 000 eiro laukumā pie Brīvības pieminekļa iecerējusi uzstādīt trīs informatīvas zīmes no bronzas, aģentūrai LETA pastāstīja RPA Sabiedrisko pieminekļu nodaļas vadītāja Mārīte Šenberga.

Šenberga pastāstīja, ka RPA darbības vadlīnijas ir ne tikai uzturēt, saglabāt un aizsargāt pieminekļus, bet arī informēt sabiedrību par to uzstādīšanas laiku un autoriem - tēlniekiem un arhitektiem. Viņa minēja, ka, par nožēlu, tikai nelielai daļai Rīgas sabiedriskajā ārtelpā esošo pieminekļu ir šāda informācija, tādēļ turpinot 2015.gadā uzsākto darbu pie tipveida informatīvo zīmju uzstādīšanas, šī gada rudenī plānots informācijas zīmes realizēt pie 29 pieminekļiem.

Agrāk problēma, ka pieminekļa pakājē nav pieejama informācija, tika risināta ar pagaidu stendu izvietošanu, kuros trīs valodās tika izklāstīta pamatinformācija par Brīvības pieminekli, paskaidroja Šenberga. Tomēr tajā pašā laikā tika domāts par patstāvīga risinājuma atrašanu, tādēļ tika uzrunāts RPA ilggadējais sadarbības partneris SIA "Arhitektu birojs Vecumnieks un Bērziņi", kas izstrādāja skiču projektu, kuru akceptēja Rīgas domes Pieminekļu padome. Projekts tika arī maketēts dabā.

Tā kā Brīvības piemineklis ir skatāms no visām pusēm, informācijas zīmes būs izvietotas ne tikai pieminekļa priekšpusē - pa labi un pa kreisi no simetrijas ass līdzās ietvei, bet arī tā aizmugurē iepretim kāpnēm. Bronzas zīmju novietojums nav nejauši izvēlēts, paskaidroja Šenberga. Tā ir RPA direktora Gunta Gailīša iecere, izvietot zīmes tā, lai tās vēstītu par pieminekli no vairākām pusēm.

Līdz 2016.gada 7.jūlijam norisinās iepirkumu konkurss par iespēju izgatavot un uzstādīt arhitektu biroja projektētās bronzas informācijas zīmes. Trīs bronzas informatīvo zīmju izgatavošanai un iestrādei pieminekļa laukuma asfalta segumā Rīgas dome piešķīrusi 23 000 eiro, minēja Šenberga.

Tehniskais projekts paredz, ka visas trīs zīmes tiks izgatavotas kā monolīts bronzas lējums ar reljefa burtiem. Katru no zīmēm plānots iestrādāt laukuma asfaltbetona seguma līmenī, ap plākšņu ovāla perimetru veidojot kalta bruģakmens ietvaru no melniem un tumši pelēkiem mazizmēra akmeņiem.

Šenberga nenosauca konkrētu datumu, kad varētu būt zināmi iepirkumu konkursa rezultāti, bet, ja viss noritēs raiti, zīmju svinīgā atklāšana varētu notikt šī gada novembrī, piebilda Šenberga.