Otrdiena, 16.aprīlis

redeem Alfs, Bernadeta, Mintauts

arrow_right_alt Latvijā \ Rīgā

Rīgas sociālās nozares institūcijām trūkst profesionālu speciālistu

© f64

Rīgas sociālās nozares institūcijām draud deprofesionalizācija, šodien Rīgā notiekošajā konferencē, kas veltīta sociālās nozares jautājumiem, sacīja Rīgas domes Labklājības departamenta Sociālās pārvaldes vadītājs Mārtiņš Moors.

Viņš skaidroja, ka darba tirgū ir vērojams nopietns iztrūkums atbilstoši sagatavotu speciālistu piedāvājumā un tas draud ar Rīgas sociālo nozaru institūciju deprofesionalizāciju un darba kvalitātes kritumu. Ņemot vērā minēto, Moors uzsvēra nepieciešamību stiprināt sociālā darba speciālistu kapacitāti un darba produktivitāti.

Atskatoties uz paveikto iepriekšējā gadā, Moors ieskicēja arī dažas nozares problēmas galvaspilsētā. Viņš minēja, ka palielinās to veco ļaužu skaits, kuriem nepieciešama sociālā aprūpe dzīvesvietās un institūcijās. Tāpat novērojams, ka joprojām saglabājies liels krīzes centru klientu skaits. Savukārt akūta problēma ir sociālās aprūpes iespējas Rīgā, jo samazinās pansionātu vietu skaits un pieejamība pašvaldībā, turklāt pansionātos ir novecojusi infrastruktūra.

Labklājības ministrijas pārstāve Ilze Skrodele-Dubrovska klātesošos iepazīstināja ar ministrijas plāniem sociālās nozares stiprināšanā Latvijā. Skrodele-Dubrovska atzīmēja, ka tiek apgūts Eiropas struktūrfondu finansējums un attīstīta programma "Profesionālā sociālā darba attīstība pašvaldībās", kuras izpildes gaitā tiek paaugstināta Latvijas pašvaldību sociālo darbinieku kompetence un pilnveidotas to prasmes. Tāpat norisinās darbs pie metodisko materiālu izstrādes darbam ar dažādām mērķgrupām. Labklājības ministrija veic un arī turpmāk veiks sociālā darba speciālistu studiju un studējošo kredītu dzēšanu no valsts budžeta, minēja Skrodele-Dubrovska.

Konferences atklāšanā tika demonstrēts arī videosveiciens no Rīgas domes priekšsēdētājs Nila Ušakova (S), kurš uzsvēra sociālajā jomā iesaistīto lielo atbildības nastu, kā arī pieminēja, ka dome strādā pie nozarē nodarbināto atalgojuma reformas sagatavošanas. Savukārt Rīgas domes Sociālo jautājumu komitejas vadītāja Olga Veidiņa (S) uzsvēra sociālās sfēras darbinieku ikdienas darba smagumu un novēlēja izturību un neatlaidību, veicot darba pienākumus.

Konferences norise paredzēta līdz plkst.15, un tās dienaskārtībā ar referātiem uzstāsies gan Latvijas Sarkanā Krusta ģenerālsekretārs Uldis Līkops, kurš referēs par Sarkanā Krusta darbību, gan biedrības "Latvijas kustība par neatkarīgu dzīvi" valdes priekšsēdētāja Inga Škestere, kura runās par sociālo darbu ar cilvēkiem ar psihiska un garīga rakstura traucējumiem. Konferences noslēgumā uzstāsies rehabilitācijas centra "Ratnieki" vadītājs Juris Kapustins, kā arī Rīgas sociālās aprūpes centra "Mežciems" direktors Ainārs Judeiks.

Kā ziņots, dalību konferencē apstiprinājušas vairāk nekā 400 personas, kuru vidū ir gan Rīgas pašvaldības sociālā darba speciālisti, gan sociālo pakalpojumu institūciju sociālā darba veicēji, gan nevalstisko organizāciju pārstāvji. Tāpat dalību konferencē apstiprinājuši Balvu, Cēsu, Daugavpils, Engures, Jelgavas, Jūrmalas, Liepājas, Rēzeknes un vairāku citu Latvijas pilsētu sociālo dienestu vadītāji, kuri vēlas iepazīties ar Rīgas pieredzi sociālo jautājumu risināšanā.