Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Latvijā \ Rīgā

Rīgā un reģionos darbosies informācijas centri imigrantiem

Attēlam ir ilustratīva nozīme © F64

Biedrība "Patvērums "Drošā māja"" veidos Informācijas centru imigrantiem, kas darbosies gan Rīgā, gan reģionu kontaktpunktos Liepājā, Daugavpilī, Cēsīs un Jelgavā, nodrošinot imigrantiem konsultācijas par nodarbinātības, izglītības, sociālās palīdzības un citiem jautājumiem.

Kā liecina Kultūras ministrijas informācija, ministrija kā Patvēruma, migrācijas un integrācijas fonda deleģētā iestāde konkursā "Pakalpojumu koordinācijas un informācijas centra imigrantu atbalstam darbības nodrošināšana" noslēgusi līgumu ar biedrību "Patvērums "Drošā māja"". Projekta īstenošana tiek sākta šodien un turpināsies līdz 2017.gada beigām.

Kopš 2007.gada biedrībā "Patvērums "Drošā māja"" darbojas starpprofesionāļu komanda darbam gan ar tiem trešo valstu pilsoņiem, kas Latvijā ieceļo legāli - pamatojoties uz ģimenes apvienošanu, studijām, darbu vai citu Imigrācijas likumā noteikto legālas ieceļošanas iemeslu -, gan ar tiem trešo valstu pilsoņiem, kas Latvijā nonāk, meklējot starptautisku aizsardzību.

Astoņu gadu laikā, kopš biedrība īsteno integrācijas projektus, ir iegūta nozīmīga pieredze darbā ar šo grupu, skaidroja biedrības "Patvērums "Drošā māja"" vadītāja Sandra Zalcmane.

"Mēs augstu novērtējam valsts doto iespēju projektā "Informācijas centrs imigrantiem" turpināt attīstīt pakalpojumus un sniegt atbalstu ne tikai šīm mērķa grupām, bet nodrošināt informatīvu un konsultatīvu atbalstu dažādu jomu speciālistiem, kuri ikdienā strādā un arī turpmāk sadarbosies ar šīm grupām. Veidosim vienotu atbalsta sistēmu ne tikai projekta tiešajai mērķa grupai, bet nodrošināsim saprotamu komunikāciju starp klientiem un pakalpojumu sniedzējiem. Ar šo programmu tiek iezīmēts jauns solis imigrantu iekļaušanai Latvijas sabiedrībā, jo pakalpojumi tiks nodrošināti visām migrantu grupām vienkopus, tostarp bēgļiem gan Rīgā, gan četros Latvijas reģionos," skaidroja Zalcmane.

Lai veicinātu pakalpojumu pieejamību, centrs organizēs mācības par dažādu kultūru saskarsmes jautājumiem speciālistu izglītošanai. Tāpat projektā plānots attīstīt un koordinēt brīvprātīgo tīklu visos Latvijas reģionos, organizēt pieredzes apmaiņas pasākumus, nodrošināt regulāru informāciju sabiedrībai.

Būtisks projekta pasākums, kas ir arī viens no finansiāli ietilpīgākajiem atbalsta pasākumiem, ir tulku pakalpojumu nodrošināšana tādās Latvijā reti sastopamās valodās kā arābu, kurdu, farsi, dari, tigriņu, uzbeku, puštu un citās. Tulku pakalpojumu nodrošināšanai plānoti apmēram 43% projekta finansējuma jeb 400 902,22 eiro. Finansējums aprēķināts, pamatojoties uz plānoto patvēruma meklētāju skaitu projekta īstenošanas periodā, bet izdevumi tiks segti atbilstoši veikto darbu apjomam.

Kopējās plānotās projekta izmaksas ir 939 994,15 eiro, tajā skaitā Patvēruma, migrācijas un integrācijas fonda finansējums 75% un valsts budžeta finansējums - 25%.

Projekta mērķa grupa ir trešo valstu pilsoņi, kuri likumīgi uzturas Latvijas teritorijā. Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes dati liecina, ka līdz šā gada janvāra sākumam Latvijā uzturējās vairāk nekā 85 000 trešo valstu pilsoņu. Mērķa grupā ietilpst arī personas, kurām nepieciešama starptautiskā aizsardzība - bēgļi, personas, kurām piešķirts alternatīvais statuss, un patvēruma meklētāji.