Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Latvijā \ Rīgā

Šodien durvis vērs restaurētais Nacionālais mākslas muzejs

© F64

Šodien apmeklētājiem pēc piedzīvotās restaurācijas durvis vērs Latvijas Nacionālā mākslas muzeja (LNMM) galvenā ēka, kuras svinīgā atklāšana sāksies plkst.10.

Atklāšanas ceremonija notiks pie muzeja centrālās ieejas Krišjāņa Valdemāra ielas pusē ar svinīgām uzrunām, kuras teiks Ministru prezidents Māris Kučinskis (ZZS), kultūras ministre Dace Melbārde (VL-TB/LNNK), Lietuvas kultūras ministrs Šarūns Birutis, Rīgas domes priekšsēdētājs Nils Ušakovs (SC), gleznotāja Džemma Skulme un LNMM direktore Māra Lāce.

Pēc uzrunām notiks svinīgās lentes pārgriešana un visi varēs doties iepazīties ar renovēto un modernizēto muzeju.

Pirmo muzeja apmeklētāju vidū būs arī Rīgas domes priekšsēdētāja vietnieks Andris Ameriks (GKR), Rīgas domes Īpašuma departamenta direktors Oļegs Burovs, būvniecības procesa dalībnieki - Lietuvas arhitektu biroja "Processoffice" arhitekts Vītauts Biekša, būvkompānijas "RE&RE" ģenerāldirektors Didzis Putniņš, "RE&RE Būve" vadītājs Valdis Koks, būvuzraugs Leonards Dubkevičs.

Šodien apmeklētājiem ieeja LNMM galvenajā ēkā būs brīva. Muzejs strādās no plkst.10 līdz 18, bet ieeja muzejā būs atvērta līdz plkst.17.30.

No plkst.11 līdz 14 pie LNMM galvenās ēkas laukumā parka pusē norisināsies radošā darbnīca "Ceļš uz muzeju", kurā būs aicināti iesaistīties arī jaunākie muzeja apmeklētāji. Darbnīcas dalībnieki sekos mākslinieču Baibas Sprances un Diānas Dimzas-Dimmes vizuālajām norādēm - uz laukuma virsmas ar krītiņiem uzzīmētajām detaļām no muzeja arhitektūras vai populārākajiem ekspozīcijas elementiem, kurus varēs uzmeklēt vēlāk, ieejot ēkā. Ikviens bērns būs aicināts šos motīvus papildināt ar savu radošo pienesumu, lai visi kopā zīmētu stāstu par ceļu uz muzeju. Labu laikapstākļu gadījumā laukuma pusē tiks izvietoti galdi ar krāsojamām un zīmēšanas lapām.

Svētki uz Krišjāņa Valdemāra ielas, kā arī parka pusē turpināsies līdz vakaram - no plkst.9 līdz 19.45. Svētku laikā notiks muzikāli priekšnesumi, performances, radošās darbnīcas un citas aktivitātes. Līdz ar māksliniecisko programmu pasākuma apmeklētāji visas dienas garumā varēs nesteidzoties baudīt svētku atmosfēru ar uzkodām un dzērieniem uz ielas ierīkotajās baltajās "pop-up" kafejnīcās, savukārt pie Latvijas Mākslas akadēmijas darbosies Baltā galdauta svētku piknika zona.

Ar muzikālo programmu klausītājus priecēs Inga Šļubovska-Kancēviča, Elza Rozentāle, dīdžejs Monsta, Laima Jansone, stīgu kvarteti "Sotto Voce" un "Sensus", vokālās grupas "Framest" un "Anima Solla", ansamblis "Brokastis četratā", kas šo dienu padarīs arī par īstiem mākslas un mūzikas svētkiem.

Saistībā ar LNMM atjaunotās vēsturiskās galvenās ēkas atklāšanu šodien līdz pat 5.maija plkst.5 būs slēgta satiksme Krišjāņa Valdemāra ielas posmā no Oskara Kalpaka bulvāra līdz Elizabetes ielai.

Līgums par LNMM rekonstrukciju, restaurāciju un paplašināšanu starp Rīgas domes Īpašuma departamentu un SIA "RE&RE" tika parakstīts 2013.gada 22.janvārī. Būvniekiem muzeja darbinieki ēku nodeva 2013.gada 26.aprīlī, bet 2015.gada 1.decembrī būvnieki nodeva atpakaļ jau rekonstruētu ēku, un tā tika nodota ekspluatācijā.

LNMM galvenā ēka Krišjāņa Valdemāra ielā 10 celta laikā no 1903.gada līdz 1905.gadam Rīgas pilsētas mākslas muzeja un Rīgas Mākslas veicināšanas biedrības vajadzībām. Tās projekta autors un pirmais muzeja direktors bija vācbaltiešu arhitekts un mākslas vēsturnieks Vilhelms Neimanis (1849-1919). Valsts nozīmes arhitektūras piemineklis bez kapitālā remonta bija kalpojis jau 107 gadus.

Ēkas kopējā platība pašlaik ir 8249 kvadrātmetri.

LNMM galvenās ēkas rekonstrukcijas, restaurācijas un jaunbūves projekta arhitekti ir Lietuvas arhitektu birojs "Processoffice", Vītauts Biekša un "Andrius Skiezgelas Architecture". Muzeja vēsturiskās ēkas rekonstrukcijai, restaurācijai un infrastruktūras uzlabošanai ir veikts ieguldījums kopsummā 15 355 571 eiro apmērā. Tajā skaitā Kultūras ministrijas piesaistītais Eiropas Reģionālās attīstības fonda līdzfinansējums 13 050 898 eiro, valsts budžeta dotācija Rīgas pilsētas pašvaldībai 345 500 eiro un Rīgas pašvaldības budžeta finansējums 1 959 173 eiro.