Trešdiena, 17.aprīlis

redeem Rūdis, Rūdolfs, Viviāna

arrow_right_alt Latvijā \ Rīgā

Rīgas HES radies nēģu "apburtais loks"

Attēlam ir ilustratīva nozīme © F64

Rīgas HES Daugava tek cauri slūžām, kad pieprasījums pēc elektrības ir liels. Kad tas samazinās, HES slūžas slēdz. Mainīgā ūdens plūsma pievilina nēģus. Tie ūdenskrātuvē nārsto, baudot skābekļa pieplūdumu, kad slūžas paveras. Kad slūžas aizver, ūdens līmenis samazinās un nēģus izķert ir vēl vieglāk. Aleksandrs ar kolēģi Jāni strādāja pie HES palīgdarbos, kad 18.aprīlī viņi pamanīja, ka Daugavā ir iekritis suns, kas spalgi rējis. Pateicoties šim gadījumam Jānis pamanījis, ka krasts bijis nosēts ar nēģu tīkliem, vēsta TV3 raidījums "Nekā personīga".

Līdzās murdiem Aleksandrs atrada izgāztas zivis un nekavējoties ziņojis Vides valsts dienestam. Dienests atsūtījis inspektoru, taču ar divu dienu nokavēšanos. Aleksandrs ir sašutis par vides inspektoru nolaidīgo attieksmi pret saviem pienākumiem. Viņaprāt, kaitējums videi ir bijis acīmredzams.

"Vides dienests 20.aprīlī vides valsts inspektore veica teritorijas pārbaudi, tas ir Daugava pie Rīgas HES Salaspils novads un pārbaudes laikā kaut kādi normatīvo aktu pārkāpumi, kas saistās ar zveju netika konstatēti. Tad tās izbērtās zivis tur nebija? Cik man zināms šī informācija nav nonākusi un, ja arī bija, tad nelielos apjomos," pastāstījis Elmārs Jasinskis, Vides valsts dienesta Lielrīgas pārvaldes direktora vietnieks.

Izrādās, ka ķert nēģus Daugavas krastā tieši pie slūžām ir atļauts. Atļauja esot sena Salaspils novadā iedibināta tradīcija - ik gadu dome sūta Latvenergo vienu un to pašu astoņu cilvēku sarakstu ar prasību nodrošināt viņiem ekskluzīvas tiesības nosmelt nēģu lomu.

Salaspils dome noteikusi, ka zvejošanas atļaujas saņem tie komeranti, kuriem ir vai nu deklarēta dzīvesvieta vai īpašums Doles salā. Šie komersanti produkciju pārdod tirgūt, bet daži nodod Zemkopības ministrijas uzņēmumam BIOR. Pagājušogad tas no Doles zvejnieka iepircis nēģus par divarpusi tūkstošiem, šogad iepirks par pusotru tūkstoti eiro.

Sanāk apburtais loks. Valsts zivjaudzētava no Doles salas iedzīvotājiem nopērk nēģus, lai tos pavairotu, 8 Doles iedzīvotāji nēģus izzvejo un pārdod valsts zivjaudzētavai. Šobrīd nēģu cena tirgū ir 21 eiro kilogramā, gandrīz divas reizes lielāka nekā gadu iepriekš. Svaigi nēģi maksā 13 eiro, kas ir nebijis rekords. Nēģu populācija samazinās. Tomēr valsts nav piemērojusies jaunajai situācijai un nēģiem likumā joprojām paredzēts nozvejas periods pat tad, kad citas zivis zvejot ir aizliegts.

Starp zvejniekiem HES pievārtē nereti izceļoties domstarpības. Ir bijuši cīniņi par vietām un labākiem lomiem, tomēr vismaz pagaidām pašvaldība neko būtiski mainīt neplāno.