Trešdiena, 17.aprīlis

redeem Rūdis, Rūdolfs, Viviāna

arrow_right_alt Latvijā \ Rīgā

Sarkandaugavas nams bīstams jau pusgadu

VAI NOJAUKS? Divstāvu koka nams ir bīstams dzīvošanai, taču tajā līdz pat brīdim, kad iebruka pagraba pārsegums un ķieģeļu siena koridorā, dzīvoja vismaz astoņi cilvēki un pavisam nesen tajā vēl varēja nopirkt dzīvokli © F64

Sarkandaugavas ielas Rīgā namam ar neapbruņotu aci redzamas plaisas sienās, arī dēļi daudzviet izlūzuši un liecina par steidzami nepieciešamu kapitālo remontu. Tomēr šajā divstāvu ēkā līdz pat ceturtdienai, kad iebruka pagraba pārsegums un pirmā stāva kāpņu telpa, dzīvoja astoņi iemītnieki.

Pirmā stāva logi un durvis aizsistas ar finieri un dēļiem, teritorija nožogota, un to apsargā pašvaldības policisti, ļaujot tikai televīzijas operatoram ar kameru pieiet tuvāk un nofilmēt brūkošo namu. Ja nebūtu liktenīgā ceturtdienas vakara, kad sabruka pagrabs un nobruka mūrētā ķieģeļu siena koplietošanas kāpņutelpā, piektdiena šajā Sarkandaugavas nomalē ritētu, kā ierasts. «Man arī šajā namā piedāvāja nopirkt dzīvokli,» Neatkarīgajai saka kaimiņmājas iemītnieks Aleksandrs. «Bet cena, manuprāt, bija pārāk augsta – vairāki tūkstoši latu, tas bija tieši pirms eiro. Daudzi iemītnieki dzīvokļus tur privatizēja savulaik par sertifikātiem.» Aleksandrs dzīvo blakusmājā bez ērtībām, ar malkas apkuri un zina teikt, ka kaimiņu māja šādā stāvoklī jau ir ne tikai pāris, bet pārdesmit gadu. Skaidrs, ka tai nepieciešams remonts, un daļēji tāds arī veikts, bet, kā stāsta iedzīvotāji, nekvalitatīvs. Visticamāk, tāpēc arī pagraba pārsegums sabrucis. «Vai iedzīvotājiem būtu nauda mājas remontam? Nedomāju. Ja pašvaldība nepalīdz, iedzīvotāji nevar apmaksāt remontu. Ko tagad? Domāju, namu nojauks,» spriež Aleksandrs, piebilstot, ka arī viņa mājai vajadzīgs kapitālais remonts. Neatkarīgajai neizdodas sastapt nevienu iebrukušās mājas iemītnieku, jo visi astoņi tās iedzīvotāji ceturtdien evakuēti un izmitināti citviet.

Namu apsaimnieko Rīgas namu pārvaldnieks (RNP) divi no dzīvokļiem arī pieder pašvaldībai, pārējie ir privātīpašums. Pēc iebrukuma Rīgas būvvalde aizliegusi nama ekspluatāciju un tuvākajā laika dos atzinumu par ēkas stāvokli. RNP atrunājas, ka jau pagājušā gada oktobrī nama iemītnieki informēti par dzīvojamās mājas neapmierinošo tehnisko stāvokli. Paziņojumā arī norādīts, ka mājā uzturēties ir bīstami un dzīvojamās mājas ekspluatācija jāpārtrauc. RNP speciāliste Santa Vaļuma uzsver, ka paziņojumam pievienots arī eksperta atzinums par mājas tehnisko stāvokli. Namam tika konstatēts neapmierinošs pagraba pārseguma tehniskais stāvoklis, līdz ar to bija nepieciešami pamatu stiprināšanas darbi. Dzīvokļu īpašniekiem pēc šī paziņojuma bijis ieteikts mājā neuzturēties, tomēr viņi uz to neesot reaģējuši un turpinājuši dzīvot. Novembrī bija sasaukta arī dzīvokļu īpašnieku kopsapulce, lai vienotos par tālākajām darbībām, piemēram, remontdarbiem, uz kuru vairākums nav ieradies. Pēc nelaimes ceturtdien Rīgas pašvaldības palīdzību mājokļa jautājuma risināšanai lūguši pieci šī nama īrnieki.