Ceturtdiena, 25.aprīlis

redeem Bārbala, Līksma

arrow_right_alt Latvijā \ Rīgā

Leģionāru piemiņas pasākumi aizrit mierīgi

© F64

Šā gada leģionāru piemiņas pasākumi 16. martā noritēja mierīgi, apstiprina policija. Pasākuma laikā aizturēja vienu personu, prokrievisko britu blogeri Greiemu Filipsu par nepakļaušanos tiesībsargiem.

«Mans vecvectēvs Atis Zīmanis bija leģionārs. Esam šeit, lai pagodinātu viņu, un mēs lepojamies ar viņu,» saka mazā Megija, kura ar mammu Ievu Vilenfeldi katru gadu dodas piemiņas gājienā. Neatkarīgā novēroja, ka gājienā piedalās arī ģimenes ar bērniem. «Man svarīgi būt šeit, jo es cienu šos karavīrus, kuri bija par mūsu valsti. Vēlos, lai arī mans dēls šo piemiņu nes tālāk,» norāda vēl kāda gājiena dalībniece Ieva, kura uz pasākumu ieradusies ar bērnu ratiņos guļošo dēlu. Savukārt Latvijas Antinacistiskās komitejas rīkotajā protesta akcijā Bastejkalnā pulcējās apmēram 30 dalībnieku, kuru plakāti aicināja neveikt leģionāru glorifikāciju.

Leģionāru piemiņas gājiens sākās pie Rīgas Svēta Jāņa baznīcas. Tajā piedalījās apmēram tūkstotis dalībnieku. Jau gājiena sakumā starp mediju pārstāvjiem īpašu aktivitāti izrādīja prokrieviskais britu blogeris Greiems Filipss, kurš uzsvēra, ka ir neatkarīgs žurnālists. G. Filipss neatlaidīgi centās izjautāt gājiena dalībniekus. Pasākums noritēja raiti, cilvēkiem dziedot karavīru dziesmas. Brīvības pieminekļa tuvumā pasākuma vērotāji otrpus norobežojuma pozitīvi sveica gājiena dalībniekus. Kad sākās ziedu nolikšana, par sevi atkal lika manīt G. Filipss, kas ar skaļiem saucieniem traucēja kārtību. Arī pēc policijas aizrādījuma žurnālists turpināja provokāciju un nepakļāvās tiesībsargiem. Policija nolēma G. Filipsu aizturēt. Šis bija vienīgais incidents un aizturēšanas gadījums, apstiprināja Valsts policijas Rīgas reģiona pārvaldes priekšnieks Guntars Marķitāns.