Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Latvijā \ Rīgā

Mežaparka Lielā estrāde tiks pilnībā rekonstruēta

© ekrānšāviņš/Nils Ušakovs

Latvijas Republikas simtgadi atzīmējot, Mežaparka Lielajā estrādē būs pilnībā renovēta skatītāju sēdvietu zona, bet par godu Dziesmusvētku 150. gadadienai būs atjaunots viss komplekss, ieskaitot jauno, ietilpīgo estrādi – šādu apņemšanos īstenot šo vērienīgo projektu otrdien, 1.martā, preses brīfingā apliecināja kultūras ministre Dace Melbārde, Rīgas domes priekšsēdētājs Nils Ušakovs un domes priekšsēdētāja vietnieks Andris Ameriks.

“Pateicoties atbalstam un labai sadarbībai ar Kultūras ministriju un Finanšu ministriju, mēs varēsim īstenot šo vērienīgo projektu, kuram, sagaidot mūsu valsts simtgadi un Dziesmusvētku 150.gadskārtu, ir liela simboliska nozīme. Taču vienlaikus tas ir arī ekonomiski pamatots risinājums – pārbūvētā estrāde Rīgai ļaus piesaistīt pasaules klases māksliniekus, kas tagad parasti izvēlas koncertēt Tallinā, jo tur ir estrāde ar atbilstošu ietilpību. Līdz ar to varam cerēt uz tūristu skaita pieaugumu,” norāda Rīgas domes priekšsēdētājs Nils Ušakovs.

Kultūras ministre Dace Melbārde: “Mežaparka estrādes rekonstruēšana, protams, vispirms ir nepieciešama dziesmu svētku dalībniekiem. Tā neapšaubāmi ir Dziesmu un deju svētku tradīcijas svētvieta. Tomēr, plašāk raugoties, šī nav tikai fiziska telpa, kur dzied, dejo un pulcējas svētku dalībnieki. Mežaparka estrāde ir arī nozīmīga atmiņu vieta, kas, tāpat kā 11. novembra krastmala vai Bastejkalns, ir kļuvusi par daļu no Atmodas nevardarbīgās pretošanās un Latvijas neatkarības atjaunošanas stāsta. Veicot rekonstrukciju, ir svarīgi akcentēt šo estrādes simbolisko mantojumu, jo tas ļautu mazināt Atmodas anonimitāti Latvijas publiskajā telpā.”

Rīgas domes priekšsēdētāja vietnieks Andris Ameriks:

“Ar Mežaparka estrādi Latvijas tautai saistās daudzi simboliski un būtiski notikumi. Arī šodien pieņemot lēmumu par Mežaparka estrādes rekosntrukcijas uzsākšanu,  ir redzama zināma simbolika. Estrādes skiču projekts tika nodots domei  2008.gadā un šogad paiet tieši astoņi gadi kopš mēs pieņemam lēmumu par rekonstrukcijas uzsākšanu. Mūsu valsts simtgade ir gaidāma 2018.gada 18. novembrī. Un cipars 8 ir kā bezgalības zīme. Tāpēc esmu pārliecināts, ka mūsu valsts pastāvēs bezgalīgi un Mežparka estrāde pēc atjaunošanas būs viena no mūsu tautas simboliskajām svētvietām.”

Mežaparka Lielās estrādes rekonstrukcijas projekts tiks īstenots divās kārtās. Pirmajā posmā 2018.gadā tiks pārbūvēta skatītāju zona, paplašinot to līdz vismaz 30 000 sēdvietām, kas transformējamas par aptuveni 60 000 stāvvietām. Tiks izbūvēts apakšzemes apjoms, kur izvietosies tirdzniecības vietas, ēdināšanas zona, tualetes.

Savukārt līdz 2021.gadam tiks rekonstruēta estrāde ar pārsegumu kupola formā. Tas ļaus tribīnēs atrasties 11 000 dziedātājiem un vēl aptuveni 3000  izvietoties uz skatuves.

Rekonstrukcija tiks īstenota atbilstoši  skiču projektam, kurš 2007.gadā uzvarēja starptautiskā konkursā. Tā autori ir Jura Pogas un Austra Mailīša  arhitektu biroji.

Rīgas dome projekta īstenošanai varēs saņemt  aizdevumu no Valsts kases līdz 45 miljoniem eiro ar nulles procentu likmi. Konkrētās izmaksu summas tiks noteiktas pēc tehniskā projekta izstrādes un iepirkuma procedūrām.