Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Latvijā \ Rīgā

Rīgā sāk darboties zvanu centrs senioru sociālās atstumtības mazināšanai

© F64

Lai mazinātu vecāka gadagājuma cilvēku sociālo izolētību, Rīgā sācis darboties zvanu centrs senioriem, aģentūru LETA informēja Rīgas domes Labklājības departamenta Iedzīvotāju informēšanas nodaļas speciāliste Aina Žubeviča.

Plānots, ka tas darbosies astoņus mēnešus katru darba dienu no plkst.10 līdz 14. Darbosies trīs mobilo tālruņu numuri 20224913, 25643438 un 29438355, pa kuriem brīvprātīgie seniori atbildēs uz citu senioru zvaniem, sniedzot informāciju gan par brīvprātīgā darba, gan brīvā laika pavadīšanas iespējām un dažādām citām aktivitātēm, ko piedāvā Rīgas pašvaldība, kā arī varēs vienkārši izrunāties par sev aktuālām tēmām un atrast saprotošus domubiedrus.

Lai tiem, kas zvanīs pa šiem tālruņiem, nenāktos tērēt savus līdzekļus, pēc zvana saņemšanas viņiem tiks piedāvāta iespēja atzvanīt. Seniori, kuri darbosies zvanu centrā, būs apmācīti un informēti par Rīgas pašvaldībā notiekošajām brīvā laika pavadīšanas aktivitātēm. Pirmie dežuranti būs Rīgas senioru organizāciju pārstāvji, pie kurām projekta īstenotāji vērsās ar aicinājumu iesaistīties zvanu centra darbībā, bet turpmāk laipni gaidīts būs ikviens vecāka gadagājuma rīdzinieks.

Centrs Rīgā izveidots, īstenojot projektu "Būsim aktīvi! Vecāka gadagājuma cilvēku sociālās izolētības mazināšana caur brīvprātīgo darbu Igaunijā, Latvijā un Somijā".

Projekta mērķa grupa ir Pērnavas, Rīgas un Turku vecāka gadagājuma iedzīvotāji. Projekta īstenošanas laikā plānots analizēt esošo situāciju par brīvprātīgā darba pieejamību senioriem, izveidot informācijas un atbalsta sistēmu senioriem - zvanu centru Rīgā, interneta platformas - Pērnavā un Turku, veikt pētījumu un aptaujas senioru un sociālo darbinieku vidū, lai noskaidrotu to iespējas iesaistei brīvprātīgajā darbā, nodrošināt konsultācijas un sadarbību ar senioru radiniekiem, organizēt seminārus un apmācības senioriem, kā arī pašvaldību sociālajiem darbiniekiem, organizēt arī starptautiskas pieredzes apmaiņas seminārus, lai dalītos pieredzē un kopīgi izveidotu senioru atbalsta sistēmu.

Paredzamie projekta rezultāti - veicināta vecāka gadagājuma cilvēku iesaiste brīvprātīgajā darbā, uzlabota sadarbība starp sabiedrības veselības speciālistiem, sociālajiem darbiniekiem un senioru organizācijām, lai sniegtu labāku atbalstu vecāka gadagājuma cilvēkiem, uzlabota sabiedrības izpratne par veselīgu un aktīvu novecošanu.

Projekts iecerēts līdz šā gada beigām.

Projekta kopējais budžets ir 264 007 eiro, tostarp Eiropas Savienības fondu līdzfinansējums - 208 054 eiro. Projektu līdzfinansē projekta partneri un Centrālā Baltijas jūras reģiona pārrobežu sadarbības programma 2014.-2020.gadam.

Projekta partneri ir Baltijas reģiona veselīgo pilsētu asociācija (Somija), Rīgas domes Labklājības departaments, Pērnavas Aprūpes centrs vecāka gadagājuma cilvēkiem (Igaunija), Turku pašvaldības Labklājības departaments (Somija).

Jau ziņots, ka 2015.gada nogalē tirgus un sociālo pētījumu aģentūra "Latvijas Fakti" veica pētījumu "Seniori un brīvprātīgo aktivitātes". Kopumā tika aptaujāti 300 vecāka gadagājuma Rīgas iedzīvotāji vecumā virs 60 gadiem. Saskaņā ar pētījuma rezultātiem piezvanīt uz šādu zvanu centru būtu gatavi 18,1% aptaujāto Rīgas senioru; 14,6% senioru vēlētos, lai viņiem piezvana; 12,2% aptaujas dalībnieku būtu gatavi piedalīties kā brīvprātīgie šādā zvanu centrā, atbildot uz citu senioru zvaniem.

Ar pētījuma rezultātiem un projekta gaitu var iepazīties Rīgas domes Labklājības departamenta mājaslapas "www.ld.riga.lv" sadaļā "Par departamentu" - "Starptautiskie projekti 2015.gadā", kā arī "www.veseligsridzinieks.lv" sadaļā "Projekti" - "Projekts "Būsim aktīvi"".