Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Latvijā \ Rīgā

Rīgā likvidēs vairāk nekā pusgadsimtu vecus metro izpētes urbumus

© F64

Rīgas domes Mājokļu un vides departaments ir izsludinājis iepirkumu par metro izpētes un monitoringa urbumu likvidēšanu, kas paredz, ka tiks tamponēti 10 un likvidēti 15 urbumi, kas Rīgas pilsētas teritorijā palikuši pēc padomju laikos iecerētā metro izbūves projekta, kas netika īstenots, aģentūrai LETA pastāstīja departamentā.

No likvidējamajiem urbumiem izņems caurules un pilnībā aizbērs, bet tamponēšana paredz, ka caurules tiks atstātas, taču tās tiks pamatīgi noslēgtas, tomēr saglabājot iespējas urbumu vajadzības gadījumā vēl izmantot.

1959.gadā izveidots novērojumu urbumu tīkls pašlaik vēl tiek izmantots vides kvalitātes monitoringam. Šo urbumu likvidēšana un tamponāža ir nepieciešama, jo tie ir sliktā stāvoklī, daudzviet tie esot vaļēji un pieejami nepiederošām personām. Līdz ar to pastāv risks, ka caur šiem urbumiem var tikt piesārņoti pazemes ūdeņi, caur kuriem iet urbumi un kuri tiek izmantoti dzeramā un tehniskā ūdens iegūšanai decentralizētās ūdensapgādes sistēmās - avoti, akas un tamlīdzīgi, stāstīja departamentā.

Darbu izmaksas tiks noteiktas konkursa rezultātā, tomēr ierēdņi lēš, ka tās varētu svārstīties no 10 līdz 20 eiro par urbuma metru atkarībā no vietas, nepieciešamajiem papildu darbiem un utilizējamā atkritumu daudzuma.

Kā stāstīja departamentā, padomju laikā tika plānots īstenot Rīgas metro būvniecības projektu. Šim projektam būvniecībai paredzētajās vietās bija jāizpēta grunts ģeoloģiskā uzbūve. Projekts netika īstenots, bet uz pilsētas un bezsaimnieka zemes patlaban atrodas 82 metro hidroģeoloģiskās izpētes urbumi, kuri ir jātamponē. Šie urbumi lielākoties ir sliktā stāvoklī, atrodas sabiedrībai brīvi pieejamās vietās un var būt par iemeslu gruntsūdeņu un dziļāku pazemes ūdens horizonta piesārņojuma avotu.

Bez minētajiem metro urbumiem kopš 1959.gada Rīgā tika izveidots vēl arī novērojumu urbumu tīkls, lai novērotu galveno ekspluatējamo ūdens horizontu stāvokli un urbumu ekspluatācijas ietekmi uz vidi. Iegūto informāciju analizē un izmanto SIA "Latvijas vides ģeoloģijas un meteoroloģijas centrs", pētot dažādus ūdens horizontus Rīgas pilsētā.

2001.gadā pēc Rīgas domes Vides departamenta pasūtījuma Rīgā tika likvidēti 20 metro hidroģeoloģiskās izpētes urbumi.

2004.gadā Valsts ģeoloģijas dienests pēc Vides departamenta pasūtījuma Rīgā veica ūdensapgādes un metro izpētes urbumu tehniskā stāvokļa novērtējumu. Pēc speciālistu sagatavotās informācijas bija jāveic 82 neapsaimniekotu urbumu tamponēšana. 2014.gadā pēc Rīgas domes Mājokļu un vides departamenta pasūtītā pētījuma atkārtoti tika apsekoti metro izpētes un novērojumu urbumi, veikta stāvokļa analīze un noteikti nepieciešamie darbi. Saskaņā ar pētījuma rezultātiem patlaban uz pašvaldībai piederošas vai piekrītošas zemes atrodas 25 likvidējami urbumi, no kuriem 10 ir tādi, kuru tamponēšanai jāsaņem licence Valsts vides dienestā. Urbumu tamponāžas tiks veiktas pakāpeniski atkarībā no finanšu līdzekļu piešķīruma, izvērtējot prioritāri, kuri ir sliktākā stāvoklī un kuri ir potenciāli bīstamāki videi, skaidro departamentā.

Saskaņā ar 2014.gadā veikto pētījumu Rīgā kopumā ir 627 ūdensapgādes urbumi, kas tiek izmantoti. Kopumā pašlaik vēl uz pašvaldības, valsts, kā arī privātpersonu zemes atrodas 99 monitoringa un metro izpētes urbumi.

Uz Rīgas pašvaldībai piederošas zemes atrodas 25 monitoringa un metro izpētes urbumi, kas ir jālikvidē un kuru likvidēšanai pašlaik ir izsludināts konkurss. Tikmēr pašvaldība jau ir aiztamponējusi visus uz tai piederošas vai piekrītošas zemes esošos neizmantojamos ūdensapgādes urbumus - apmēram 30.

Pēc projekta, par kuru izsludināts iepirkums, īstenošanas uz pašvaldības zemes vairs nebūs tādu urbumu, kuri būtu jālikvidē un kuri apdraud vidi, norāda Rīgas domes Mājokļu un vides departamentā.