Trešdiena, 24.aprīlis

redeem Nameda, Ritvaldis, Visvaldis

arrow_right_alt Latvijā \ Rīgā

Ziemassvētku gaidas jūtamas visur Rīgā

Svētku egle Doma laukumā tiek atklāta Pirmajā adventē ar koncertu. Tirdziņš šeit darbosies līdz nākamā gada 8. janvārim, bet Jaungada naktī piedāvās īpašu svētku programmu Ziemas piens © F64

Pilsētas svētku apgaismojums diennakts tumšajās stundās jau priecē rīdziniekus un Rīgas apmeklētājus, bet simboliski tas tika iedegts vakar, Pirmajā adventē, kopā ar svētku egli Doma laukumā. Šogad pie jauniem dekoriem tikuši Bastejkalna un Pils laukuma koki. Oficiāli atvērts arī tradicionālais Ziemassvētku tirdziņš Doma laukumā.

Šis nav vienīgais tirdziņš, kurā var iegādāties gan dāvanas, gan sev nepieciešamas lietas, tajā skaitā adventes vainagus. Tirdziņi ir atvērti arī Līvu laukumā, Esplanādē un pilsētas mikrorajonos. Popularitāti iemantojušais Kalnciema kvartāla tirdziņš decembrī strādās gan sestdienās, gan svētdienās. Aizvadītajā sestdienā tajā nevarēja soli paspert. Šauri. Cilvēku bija daudz, tirgotāju arī. Nelielais laukumiņš, kurā norit tirgošanās, sen jau nespēj ietilpināt visus pircējus un pārdevējus, lai gan iepirkties varēja godam.

Pašlaik pārdevēji piedāvā adventes vainagus. Pēc Neatkarīgās subjektīvā vērtējuma, pašlaik visradošākie ir meklējami Avotu ielas Iedzēntirdziņā (sākot no padsmit eiro), savukārt tradicionāli un pa kabatai jebkuram pircējam – Rīgas Centrāltirgū. Tur mazu vainadziņu varēja nopirkt pat par pusotru eiro. Centrāltirgū lielākoties bija no skujām un sausajiem ziediem darināti adventes vainagi. Nevarētu teikt, ka adventes vainagi Kalnciema kvartāla tirdziņā žilbināja ar izdomu, bet izvēle bija plaša.

Par to, kā Ziemassvētku tirdziņiem veiksies, varēs spriest tikai nākamā gada janvārī. Piemēram, pērn tirgotāji Doma laukumā sūkstījās, ka apmeklētāju esot daudz, bet pircēju skaits sarucis. Savukārt pircēji vērtēja, ka piedāvātais preču klāsts ir vienveidīgs un jau redzēts. Šī tirdziņa ikgadējiem apmeklētājiem bija redzams, ka pircēju skaits ir ievērojami sarucis. Vēl pirms gada, apkopojot Doma laukuma tirdziņa rezultātus, konstatēts, ka pircēji visvairāk iegādājušies rokdarbus – adījumus, filca izstrādājumus, izšuvumus un apģērbu aksesuārus, kā arī mājas un eglīšu dekorus, bet tūristiem tradicionāli iecienītākie bijuši dzintara un linu izstrādājumi. Pircēji meklējuši ekskluzīvas lietas par saprātīgu cenu.

Garāmskrienošie ik gadu novērtē iespēju nopirkt kādu gardu sezonai raksturīgu našķi, īpaši jau Esplanādes tirdziņā. Kā katru gadu nedēļu nogalēs tirdziņu apmeklētājus priecēs koncerti un atrakcijas bērniem, bet Doma laukuma Ziemassvētku tirdziņā savas durvis apmeklētājiem vēris Latvijas pasta namiņš. Tas darbosies līdz 31. decembrim. Latvijas pasts aicina ikvienu nosūtīt svētku apsveikumu vai vēstuli Ziemassvētku vecītim, izrotājot to ar krāšņām un unikālām pastmarkām, kā arī speciālo Pasta namiņa zīmogu.