Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Latvijā \ Rīgā

Ušakovs: 2017. gadā pašvaldība paaugstinās pirmsskolu pedagogu algas

© f64

No 2017.gada janvāra Rīgas pašvaldība paaugstinās atalgojumu pirmsskolu pedagogiem, aģentūrai LETA sacīja Rīgas domes priekšsēdētājs Nils Ušakovs (S).

Pašreiz pašvaldībā jau pie tā tiekot strādāts, apgalvoja Rīgas mērs. Ušakovs sacīja, ka pašvaldība vērtēs, vai atalgojums pirmsskolu pedagogiem varētu tikt paaugstināts jau no 2016.gada septembra, taču no 2017.gada janvāra tas noteikti tikšot izdarīts.

Izglītības un zinātnes darbinieku streika dienā Ušakovs sociālajā tīklā "Facebook" arī izvietojis paziņojumu: "Ja "Vienotības" valdība neņems vērā streikojošo pedagogu prasības, tad Rīgas dome pati sāks risināt mūsu pedagogu problēmas un pirmām kārtām - bērnudārzu audzinātāju atalgojumu." Šāds paziņojums masu medijiem izsūtīts arī no Rīgas domes.

Kā ziņots, Rīgas pašvaldības 2016.gada budžeta projektā pašreiz nav iestrādāti līdzekļi pirmsskolu pedagogu atalgojuma palielināšanai. Ir plānots palielināt atalgojumu skolotāju palīgiem (auklītēm) līdz 400 eiro, kā arī lietvedēm, pavāriem, saimnieciskajiem darbiniekiem par kopējo summu 1,2 miljoni eiro. Nākamgad tiks palielināts arī atalgojums bibliotekāriem un pašvaldības policistiem.

Rīgas domes "Vienotības" frakcijas deputāti ir iesnieguši priekšlikumu 2016.gada budžetā piešķirt piemaksas Rīgas pirmsskolas izglītības iestāžu pedagogiem, tam atvēlot kopumā 3,5 miljonus eiro. Tā vidēji viens pedagogs papildus ik mēnesi saņemtu 72 eiro. Rīgas pašvaldības nākamā gada budžetu plāno pieņemt domes sēdē 15.decembrī.

Jau vēstīts, ka šodien notiek izglītības darbinieku streiks. Streikā piedalās gan vispārizglītojošās skolas, gan pirmsskolas izglītības iestādes, gan sporta skolas, gan internātskolas, gan arī augstskolas un zinātnes iestādes.

Latvijas Izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrība (LIZDA), organizējot streiku, izvirza divas prasības. Pirmā prasība ir novirzīt rezervētos deviņus miljonus eiro jau esošo noteikumu pilnveidei, lai uzlabotu darba samaksas nosacījumus visiem nozarē strādājošajiem, īpaši uzsverot pirmsskolas, mazo skolu, atbalsta personāla stāvokļa uzlabošanas nepieciešamību, kā arī pilnveidot pedagogu darba samaksas jauno modeli, ņemot vērā LIZDA priekšlikumus. Otrā prasība ir nodrošināt finansējumu augstākajai izglītībai un zinātnei.