Ceturtdiena, 18.aprīlis

redeem Jadviga, Laura

arrow_right_alt Latvijā \ Rīgā

Noskaidrots ugunsgrēka iemesls Rīgas Juglas vidusskolā [papildināts]

Ugunsgrēks Rīgas Juglas vidusskolā notika šī gada 30.septembrī © F64

Ugunsgrēka Rīgas Juglas vidusskolā izcelšanās iemesls bijis nepiemērotu materiālu - ugunsnedrošas plēves - ieklāšana jumta konstrukcijās 2007.gadā, kad ēka tika nodota ekspluatācijā. Šī plēve aizdegusies un izraisījusi ugunsgrēku, noskaidrots pārbaudē, ko veikuši būvinženieri un citi kompetenti speciālisti.

Kā žurnālistiem pastāstīja Rīgas domes priekšsēdētāja vietnieks Andris Ameriks (GKR), šī ugunsnedrošā materiāla izmantošana nebija paredzēta ēkas izbūves projektā. Tolaik strādājušo būvnieku atbildību izvērtēs iesāktajā kriminālprocesā, sacīja Rīgas domes Īpašuma departamenta direktors Oļegs Burovs (GKR).

Tikmēr attiecībā uz SIA "Rīgas serviss" valdi pēc pārbaudes pretenziju neesot, tādēļ iepriekš atstādinātā uzņēmuma valdes priekšsēdētāja Diāna Kozlovska šodien atjaunota amatā, pastāstīja Ameriks.

Saistībā ar pārbaudē noskaidroto Juglas vidusskolas ēkai līdz nākamā gada 1.septembrim tiks pilnībā nomainīts jumts, lai izvairītos no līdzīgiem negadījumiem un nepiemērotā materiāla aizdegšanās turpmāk. Tam būs nepieciešami līdzekļi ap 45 000 eiro apmērā, izmaksas segs no pašvaldības budžeta, pastāstīja Ameriks.

Mācību procesu jumta nomaiņas darbi neietekmēšot - no janvāra skolā mācības varēs atsākt visi audzēkņi, pastāstīja Ameriks.

Remontdarbu, kas pašreiz tiek veikti skolā ugunsgrēka seku novēršanai, izmaksu tāmi iesniegs apdrošinātājiem iztērētās summas atgūšanai, apliecināja Ameriks. Ārkārtas situācijas novēršanas remontdarbi skolas ēkā veikti bez iepriekšējas saskaņošanas būvvaldē, kā to atļauj Rīgas domes iekšējie noteikumi par kārtību, kādā sakārtojamas vai nojaucamas vidi degradējošas sabrukušas vai cilvēku drošību apdraudošas ēkas (būves) pilsētā, aģentūrai LETA pastāstīja Rīgas domes Īpašuma departamenta pārstāve Baiba Gailīte. Tuvāko dienu laikā šie remontdarbi tiks pabeigti, apliecināja Gailīte, un būvvaldē saskaņošanai tiks iesniegta visa būvniecības dokumentācija.

Rīgas pilsētas būvvaldē aģentūrai LETA paskaidroja, ka minēto noteikumu 37.punkts nosaka, ka ārkārtas situācijas novēršanai ir pieļaujams veikt būvdarbus pirms to saskaņošanas būvvaldē, ja sertificēts būvinženieris ir veicis ēkas (būves) tehnisko apsekošanu un noteicis neatliekami veicamos būvdarbus, kuri izpildāmi sabiedriskā drošības apdraudējuma novēršanai. Šajā gadījumā sertificēta būvinženiera uzraudzībā pieļaujami būvdarbi, kas saistīti ar ēkas bīstamības novēršanu.

Kā ziņots, remontdarbiem ugunsgrēka postītajā Juglas vidusskolā no Rīgas pašvaldības rezerves fonda piešķirti 135 446 eiro, neieskaitot pievienotās vērtības nodokli, aģentūrai LETA iepriekš apliecināja Rīgas domes Īpašuma departamenta pārstāve Baiba Gailīte.

Departaments par šiem ārkārtas darbiem noslēdzis līgumu ar SIA "Torensberg". Par darbu veikšanu departaments izsludināja iepirkumu. SIA "Torensberg" minētajā konkursā uzvarēja kā vienīgais pretendents.

2.oktobrī būvdarbi sākti, pastāstīja Gailīte. Līgums paredz, ka būvniekiem jumta seguma atjaunošana jāveic trīs nedēļu laikā, bet pārējie darbi, kas saistīti ar ugunsgrēka seku likvidēšanu, - astoņu nedēļu periodā.

Jau ziņots, ka 30.septembrī bija izcēlies ugunsgrēks Juglas vidusskolā un sākumskolā. Liesmas izplatījās 400 kvadrātmetru platībā.

Sākotnēji sprieda, ka ugunsgrēks, iespējams, izcēlies jumta remontdarbu laikā, ko veica pašvaldības SIA "Rīgas serviss", tādēļ pēc negadījuma uz izmeklēšanas laiku tika atstādināta šī uzņēmuma valde.

Valsts policija sākusi kriminālprocesu par ugunsgrēku Juglas vidusskolā.