Ceturtdiena, 18.aprīlis

redeem Jadviga, Laura

arrow_right_alt Latvijā \ Rīgā

Pirms izstādes "Maidana cilvēki" atvēršanas vērsta uzmanība uz sabiedriskās kārtības apdraudējumiem

© F64

Pirms atļaujas izsniegšanas izstādei "Maidana cilvēki" pašvaldība pievērsusi uzmanību iespējamiem sabiedriskās kārtības apdraudējumiem, par ekspozīcijas uzstādīšanu rakstiski informējot gan Valsts, gan Drošības policiju, aģentūrai LETA teica Rīgas domes priekšsēdētājs Nils Ušakovs (S).

Ušakovs norādīja, ka ir saņēmis vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministra Kaspara Gerharda (VL-TB/LNNK) vēstuli, kurā tiek lūgts nodrošināt sabiedrisko kārtību galvaspilsētā, kā arī sniegt vairākus skaidrojumus. Pašreiz tiek gatavota atbilde.

Tajā Ušakovs plāno norādīt, ka nodrošināt izstādes "Maidana cilvēki" apsardzi atbilstoši normatīvajiem aktiem bija organizatoru pienākums, savukārt no Rīgas domes puses veikti apdraudējuma izvērtēšanas pasākumi, kā arī informācija par ekspozīcijas uzstādīšanu nosūtīta gan Valsts, gan Drošības policijai.

"Pēc likumdošanas kārtība jānodrošina organizatoriem. Viņi atteicās to darīt," sacīja Ušakovs, norādot, ka šī pārkāpuma dēļ Rīgas pilsētas izpilddirektors arī anulēja izstādes izvietošanas atļauju.

Vienlaikus viņš pauda nožēlu, ka izstāde tika izdemolēta, taču tas bijis jānovērš organizatoriem, kuri paši nenodrošināja apsardzi savai ekspozīcijai.

Ušakovs minēja, ka, piemēram, lāpu gājiena laikā organizatori nodrošina ap 200 cilvēku, kas veic apsardzi. Arī grupa "Prāta vētra" nepieprasīja pašvaldībai nodrošināt kārtību koncerta laikā, komentēja Rīgas mērs.

Kā ziņots, saistībā ar vairākkārtējiem uzbrukumiem izstādei "Maidana cilvēki" un izstādes aizliegšanu Gerhards nosūtīja vēstuli Ušakovam, lūdzot nodrošināt sabiedrisko kārtību galvaspilsētā, kā arī sniegt vairākus skaidrojumus. Ušakovam lūgts skaidrot, kādēļ netika veiktas aktīvas preventīvas darbības, lai nodrošinātu sabiedrisko kārtību izstādes norises vietā.

Vēstulē vērsta uzmanība uz to, ka pašvaldībai viena no tās autonomajām funkcijām ir sabiedriskās kārtības nodrošināšana. Tāpēc arī pašvaldībai būtu aktīvi jāiesaistās sabiedrības interešu aizstāvēšanā kontekstā ar huligānismu un citām darbībām, kas traucē sabiedrisko kārtību. Tas arī nozīmē, ka sabiedrībai jānodrošina, ka netiek aizskartas personu tiesības uz domas un apziņas brīvību.

LETA jau ziņoja, ka iepretim valdības ēkai izvietotā izstāde "Maidana cilvēki" piedzīvoja vairākkārtējus vandaļu uzbrukumus, līdz naktī uz 11.oktobri tā tika nopostīta pilnībā.

Savukārt Rīgas pilsētas izpilddirektors Juris Radzevičs (GKR) apturēja atļauju rīkot izstādi, norādot, ka organizatori neievēro likuma prasības, tostarp nenodrošina pasākuma apsardzi.

Rīgas Pašvaldības policija saistībā ar to sākusi administratīvā pārkāpuma lietvedību par izvietotās ekspozīcijas neapsargāšanu. Lietvedība sākta par publiska pasākuma organizēšanas kārtības pārkāpšanu, kas noteikta Publisku izklaides un svētku pasākumu drošības likumā.