Ceturtdiena, 25.aprīlis

redeem Bārbala, Līksma

arrow_right_alt Latvijā \ Rīgā

BAISA PIEREDZE: Sievietei uzbrūk ļoti agresīva laupītāja [papildināts]

© F64

Sociālajā vietnē facebook Eva Narunovska dalījusies ar nesen pieredzēto Rīgas ielās – viņai uzbrukusi kāda sieviete, bet, pateicoties nejaušam garāmgājējam, kas nav pagājis vienaldzīgi garām, Eva tikusi sveikā vien ar lielu izbīli. Cietusī aicina citus būs uzmanīgiem, policijai uzbrucēja jau esot zināma.

“Ap plkst. 20:00 devos mājup ar kājām pa Brīvības ielu un, šķērsojot Biķernieku ielu, Struktoru ielas virzienā (labajā ielas pusē), radās sajūta, ka kāda sieviete min uz papēžiem, bet viņa it kā runāja pa telefonu, tāpēc nepievērsu uzmanību. Kādā brīdī viņa man gāja jau blakus un uzrunāja - sākumā laipni, bet klusi - es nedzirdēju, ko viņa saka. Vēlāk sapratu, ka tā ir stratēģija: iet blakus un runāties, lai cilvēkiem no malas rodas priekšstats, ka esam kopā, un tad sagaidīt brīdi, kad tuvumā neviena nebūs,” klāsta Eva.

Viņa atceras, ka sieviete centusies “noķert” Evas skatienu. Evai bija sajūta, ka sieviete cenšas viņu nohipnotizēt un “tad sāka man jautāt, kas man somā. Es sapratu, ka jāsāk uzmanīties (man somā bija dators, telefons un visas kartes). Viņa centās man izraut somu, turpinot draudēt: "Tu vari mēģināt skriet vai kliegt, Tev nekas nelīdzēs, šodien Tev dzīvē būs melnā diena." Pirmajā brīdī man likās, ka tas viss ir nereāli. Esam taču uz Brīvības ielas un vēl tikai vakars!

Bet nākamajā brīdī sapratu, ka šobrīd neviena tuvumā nav, esam diezgan tumšā vietā - no māju logiem mūs redzēt nevar un nav arī durvju, līdz kurām pietiekami ātri es varētu tikt. Sieviete neatlaidīgi centās izraut man somu, un pirmajā brīdī laikam bija mazliet nepatīkami pārsteigta, ka tas nebūs tik viegli. Es savā somā iekrampējos jau tad, kad viņa man mina uz papēžiem, un te nu beidzot atmaksājās mani sporta zāles apmeklējumi,  jutu, kā muskuļos ieplūst adrenalīns. Tomēr arī nekaunīgā laupītāja bija diezgan neatlaidīga, jutu, ka viņa cenšas mani vilkt tālāk no gājēju ietves - tumšākā stūrī. Es uzreiz izrāvos pretējā virzienā - uz lielceļa, jo tad mēs vismaz esam redzamas un cerēju, ka apstāsies mašīnas vai tuvumā esošie gājēji vai riteņbraucēji un palīdzēs.”

Eva sākusi saukt palīgā. “No malas mēs droši vien izskatījāmies vien kā 2 "saķērušās" sievietes, neviens neatsaucās. Viņa sāka visādi lamāties un draudēt, ko tik viņa man neizdarīšot. Baidījos, ka viņa izvilks kādu ieroci, bet tā par laimi nebija. Viņai izdevās mani nogrūst zemē, tomēr somu es neatlaidu, sāka spārdīt, tad sapratu, ka fiksi jātiek uz kājām, citādi labi tas nebeigsies. Tiku uz kājām. Un šajā brīdī kāds garāmgājējs tomēr saprata, ka tas nav parasts ķīviņš, kā tas viņam sākumā esot licies. Cik labi, ka tomēr ir tādi labi cilvēki, kuriem nav vienalga!” uzsver Eva. Tomēr ar to viss nebeidzās - pamanījusi vīrieti, uzbrucēja uzreiz sāka smieties, sakot: "Neņemat viņu vērā - tā ir mana draudzene!" un  joprojām cenšoties izraut somu. Vīrietis nolēma viņu nofotografēt, bet uzbrucēja neapmulsa, sakot:  "Droši! Fotografējiet draudzeni arī!" 

“Par laimi mans lūgums izsaukt policiju vīrietim likās pārliecinošāks. Šajā brīdī sieviete pēkšņi vēlreiz nomainīja plati, uzkliedzot:  "Nekad vairs nelien pie mana vīra!" Un tikai, kad tiešām jau zvanījām uz policiju, viņa fiksi devās prom. Sievietei bija melna jaka un melni legingi un īsi plandoši balti svārciņi. pieguļoša cepure, melni mati. Scenārijs diezgan atstrādāts.

Mani secinājumi un ieteikumi: vajag iekrampēties savā somā, ja kāds tuvumā šķiet aizdomīgs. It īpaši, ja burtiski rīvējas virsū, kaut apkārt ir daudz brīvas vietas. Man mamma allaž ir mācījusi, ka nekad nevajag ielaisties nekādās runās ar čigānietēm. Tas gan ir koks ar 2 galiem, jo var gadīties, ka kādam vajag palīdzību, tomēr abus gadījumus vienu no otra var ļoti ātri izšķirt, un svarīgi reaģēt uzreiz, tiklīdz kas liekas aizdomīgi. Manā gadījumā pareizāk būtu bijis uzreiz mainīt virzienu - kamēr vēl bijām pie krustojuma, doties uz pieturu vai veikalu, kur vairāk cilvēku un tad novērot aizdomīgā cilvēka reakciju, nevis iet blakus, kamēr nonākam tumšā vietā un apkārt vairs neviena nav.

Parasti gan no sievietēm neko tādu nesagaidi, bet es tagad zinu, ka no viņām arī jāuzmanās. Man noteikti palīdzēja tas, ka centos tikt uz apgaismotāku vietu, jo tur ir daudz vairāk iespēju tikt pamanītiem un tas arī ierobežo uzbrucējus, ko viņi atļaujas darīt. Un pats galvenais, milzīgs un sirsnīgs paldies manam glābējam Robertam, kuram diemžēl zinu tikai vārdu. Kaut mūsu vidū un mums apkārt un mēs paši būtu atbildīgi par līdzcilvēkiem un izpalīdzīgi un nebūtu vienaldzīgi. Es arī ļoti ticu, ka visi labie darbiņi iet pa apli apkārt pasaulei un agrāk vai vēlāk pie mums atgriežas un to no sirds novēlu Robertam! Tikai pirms 4 dienām es smīnēju par kādas sirmas kundzes, kurai palīdzējām aukstās nakts vidū atrast mājas, novēlējumu, lai mums apkārt vienmēr ir labi un izpalīdzīgi cilvēki, un tagad šķiet - ai, kā noderēja!” raksta Eva.

"jaunumi 10.10.2015 Pateicoties daudzajiem FB share, viens no maniem jaunajiem labvēļiem Jānis Pavlovičs no www.combat.lv uzdāvināja man mēnesi bez maksas apmeklēt pašaizsardzības nodarbības. Pēc mēneša sākšu apmeklēt un ziņošu, kā sokas!


Milzu paldies visiem par tik daudz pozitīviem vārdiem un atbalstu - tagad pozitīvo emociju man ir lielā pārsvarā par negatīvajām. Un galvenais, koncentrēsimies un laupītājas notveršanu. Tiklīdz tikšu pie bildes, publicēšu. Varbūt vēl kādam ar viņu ir pieredze.
-----------
Policijas iecirknī uzzināju, ka agrāk bijis līdzīgs gadījums, - sieviete uzsāk sarunu ar citām sievietēm, tad sagaidījusi brīdi, ievelk tumšā stūrī, kur jau gada viņas sabiedrotais vīrietis un tad kopīgi apstrādā savu upuri. Šī sieviete gan ir cietumā. Es tik priecājos, ka man izdevās izvairīties no ievilkšanas tumšajā stūrī.
----------
Iecirknī arī uzzināju, ka sākumā šādos gadījumos uzbrucēji izpēta upuri - vai viņš sados pretī vai ne. Kad viņa uzsāka dialogu, es izturējos laipni vai klusēju. Man nav ierasts lamāties vai uzbrukt, pat ja man uzbrūk, bet sava veida agresīva rīcība no manas puses varbūt viņu ātrāk aizbiedētu.
--------------------


Vajadzētu mēģināt kopīgiem spēkiem atrast manu glābēju Robertu (kurš dzīvo aptuveni Brīvības 236, netālu no Struktoru ielas, un varbūt atsaucas autovadītāji, kuri brauca garām, jo tas palīdzēs ļaundari aizturēt, lai nedara pāri citiem (potenciālo upuru vidū ir risks nonākt arī bērniem), citādi sanāk tikai mani vārdi pret viņas."