Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Latvijā \ Rīgā

Tiesa neapcietina prokrievisko aktīvistu Bukainu

© F64

Rīgas pilsētas Vidzemes priekšpilsētas tiesa šodien pretēji Valsts policijas lūgumam tomēr nolēma neapcietināt prokrieviskās biedrības "GVD Baltija" vadītāju Staņislavu Bukainu.

Kā aģentūru LETA informēja Valsts policijas preses pārstāvis Toms Sadovskis, līdz ar to personai tagad tiks piemērots ar brīvības atņemšanu nesaistīts drošības līdzeklis - policijas uzraudzība.

Pats Bukains žurnālistiem tiesas lēmumu šodien komentēt nevēlējās, savukārt viņa advokāts Alfrēds Voroņko pastāstīja, ka klients neesot apzināti bojājis ekspozīciju. Bukains tikai gribējis nofotografēties uz ekspozīcijas fona, bet tā sabrukusi.

"Tā nu sanāca, ka ekspozīcija sabruka un viņš tika aizturēts. [..] Acīmredzot šī ekspozīcija nebija stabila," komentēja advokāts.

Jau ziņots, ka 8.oktobrī pie izstādes "Maidana cilvēki" izcēlies jauns konflikts, jo kāds no apmeklētājiem tīši sabojāja vienu eksponātu, aģentūra LETA noskaidroja Valsts policijā. 1988.gadā dzimušo vīrieti uzreiz izdevās aizturēt, un viņš jau agrāk nonācis tiesībsargājošo iestāžu redzeslokā. Policijā tika sākts kriminālprocess par huligānismu.

Kā novēroja aģentūra LETA, Bukains iepriekš savā "Facebook" profilā izvietojis ierakstu, kurā kritizē izstādi "Maidana cilvēki" kā izteikti provokatīvu. Viņš pauž, ka, ejot garām izstādei, saticis Rīgas pilsētas izpilddirektoru Juri Radzeviču (GKR), kuram vaicājis, kā pašvaldība pieļāva šādas izstādes uzstādīšanu pie valdības ēkas, skaidrojot, ka tā var veicināt krievvalodīgo agresiju, kuri varētu sarīkot "īstu Maidanu". Tāpat Bukains taujājis, kādēļ izpilddirektors vienlaikus aizliedz citus pasākumus, kas "vērsti pret karadarbību". "Sapratis, kas es esmu, viņam acīmredzot apnika manī klausīties un viņš lēnām devās projām," raksta Bukains. Viņš ierakstā arī pārmet nepareizu rīcību policistiem, kas apsargā izstādi.

Tāpat sociālajā tīklā "Facebook" arī izveidota kopiena, kurā pausta uzstājīga prasība novākt izveidoto izstādi, novēroja aģentūra LETA. Kopienā uzsvērts, ka šī izstāde uzkurina etnisko naidu, kā arī fašisma propagandu. "Ja organizatori nenovāks savus mēslus paši, mēs, rīdzinieki, izdarīsim to viņu vietā un aizsūtīsim provokatorus atpakaļ uz mājām. Krievi un latvieši Latvijā vēlas dzīvot mierā un nevēlas karu kā Ukrainā", rakstīts sociālajā tīklā. Šī kopiena "patīk" jau vairāk nekā 300 sociālā tīkla lietotājiem.

Kopumā saistībā ar nekārtībām izstādes norises vietā policijas redzeslokā nonākuši četri cilvēki. Viens no vīriešiem vakar tika apcietināts.

Tāpat ziņots, ka Rīgas pilsētas izpilddirektors Juris Radzevičs (GKR) grasījās vērsties Drošības policijā ar lūgumu izvērtēt izstādes "Maidana cilvēki" organizatoru publiskos izteikumus par Latvijas krievvalodīgajiem iedzīvotājiem, aģentūru LETA informēja Rīgas domē. Domē norāda, ka sociālajos tīklos esot parādījies video ar izstādes organizatoru izteikumiem, tostarp minot, ka izstādes mērķis ir iemācīt Baltijas tautām padzīt no savas zemes okupantus - "aizsūtot atpakaļ 300 000 krievvalodīgo lopu vagonos".

Viens no izstādes organizatoriem Mihails Aleksejevs aģentūrai LETA sacīja, ka video publiski izskanējušais viedoklis par krievvalodīgajiem kā "okupantiem, kuri jāved projām lopu vagonos", ir personīgais izstādes mākslinieka - ASV pilsoņa Sergeja Meļņikova - viedoklis, kurš nav organizatoru pārstāvis. Organizatori šo viedokli nepārstāv, sacīja Aleksejevs.

Izstāde notiek arī ar Ārlietu ministrijas atbalstu. Tā atbalsta informācijas sniegšanu par notikumiem, kuri Ukrainas galvaspilsētā Kijevā norisinājās 2014.gadā, taču norobežojas no izstādes "Maidana cilvēki" mākslinieka politiskā viedokļa, aģentūrai LETA paziņoja ministrijas preses sekretārs Raimonds Jansons.