Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Latvijā \ Rīgā

Doma gailim ārpuskārtas zeltījums

Arhibīskaps Jānis Vanags un SIA Arčers valdes priekšsēdētājs Armands Garkāns priecājas par 86 kilogramus smago zeltīto gaili. Tā dzīvesstāsts ir iegravēts gaiļa sekstē, bet nu jau to vairs nevar izlasīt. Pēc vairāku stundu ilga ceļojuma īpašā kastē dievnama un visas Rīgas simbols ir nonācis īstajā vietā – Rīgas Doma torņa smailē © F64

Rīgas Doma baznīcas tornis atkal atguvis savu pagaidām visjaunāko, 30 gadu veco, gaili, kurš ir restaurēts un no jauna apzeltīts. Dievnama gaiļa zeltīšana bijusi būvnieka – SIA Arčers – iniciatīva.

SIA Arčers valdes priekšsēdētājs Armands Garkāns atzina, ka viņam kļuvis «žēl gailīša», kad ieraudzījis, cik apskretis 90 metru augstumā izskatās viens no Rīgas simboliem. Viņš pieļauj, ka šajā gadsimtā gailim neviens klāt vairs netiks, jo pašlaik uzstādītās sastatnes sver 60 tonnas un to montāža ir sarežģīta. Tāpēc būvnieki nosprieduši, ka torņa kupola kapara segumam piestāvētu spožāks gailis. Trīsdesmit gadu laikā dievnama simbolu saskrāpējuši putni, uz tā savus nospiedumus atstājuši atmosfēras netīrumi un sodrēji. Gailis tika nedaudz iebuktēts, kad to 1985. gadā cēla baznīcas torņa smailē. Kalējs Pēters Koroļs ir viens no jaunākā gaiļa izgatavotājiem un tagad tam pielabojis senāk iegūtās «traumas». Kā vienam no gaiļa autoriem viņa vārds ir iegravēts gaiļa sekstē. Viņš atceras, ka kopā ar kolēģi Viktoru Slabkovski pēc skicēm izgatavojuši gaili apmēram divu mēnešu laikā. «Nemaz neticēju, ka glaudīšu gaili vēl kādreiz,» P. Koroļs saka Neatkarīgajai. Tā notiekot reti, ka viens cilvēks savā mūžā divas reizes ierauga zemē noceltu Rīgas Doma gaili. Iepriekšējais smailē noturējies 400 gadu.

Gaili un lodi, uz kuras putns uzsēdināts, restauratori no dievnama torņa smailes nocēla pirms mēneša. Pēters priecājas vien: «Tagad neko daudz nedarīju, tikai stāvēju un priecājos.» Vēsturiskā lode senāk tikusi apzeltīta ar dārgāku zeltījumu, nekā tiek izmantots mūsdienās. Tagad gan lode, gan gailis savu spozmi ieguvuši eļļas zeltījuma tehnikā. Uz lodes ir saglabāts neliels iepriekšējā perioda zeltījums – tāda ir tradīcija. No atjaunotās lodes izņemts iepriekšējais vēstījums un tajā ieliktais rublis, dodot vietu viena lata sudraba jubilejas monētai Rīgas Doms un jauniem vēstījumiem.

Latvijas Evaņģēliski luteriskās baznīcas arhibīskaps Jānis Vanags atgādināja senu leģendu. Rīgas Doma gailim apzeltīts bijis tikai viens sāns. Kad pūtis kuģošanai labvēlīgs vējš, gailis rādījis savu zelta sānu, kad pretvējš – melno. Tagad, pūšot štengrākai brīzei, gailis nedaudz grozīsies torņa smailē, bet kā vējrādis tas gan nekalpošot.

Pirms dievnama torņa restaurācijas nevarēja nepamanīt, ka tornis bija sašķiebies. Tomēr nošķiebusies bija torņa mūra daļa, kas nostiprināta. Tagad torņa nostabilizēšanai vairāku līmeņu augstumā iemontēta metāla konstrukcija, kas noņem slodzi, kā arī stiprina un stabilizē koka konstrukcijas. Torņa daļā nomainītas, protezētas un attīrītas koka konstrukcijas apmēram 5000 kvadrātmetru platībā, informē būvnieks.

Atjaunotas arī dievnama iekštelpas, restaurēti interjera un mākslas darbi, koka un metāla būvelementi. Nu Rīgas Domā ir arī mūsdienīgs ūdensvads, kanalizācijas, elektrības, ventilācijas, apkures sistēmas un izpildītas ugunsdzēsēju prasības.